Primarul Moscovei nu vrea să renunţe la portretele lui Stalin

Primarul Moscovei, Iuri Lujkov, explică, într-un interviu acordat cotidianului Izvestia, de ce a decis să amplaseze în capitala rusă portrete ale dictatorului sovietic Iosif Stalin. Potrivit lui Lujkov, acest gest ar fi fost dictat de ‘necesitatea unei abordări obiective a istoriei’.

Iuri Lujkov declară că, în ceea ce-l priveşte, el ‘nu-şi face iluzii în legătură cu Stalin şi stalinismuľ. ‘Aveam 16 ani când a murit Stalin. Cunosc acele timpuri nu din auzite. Eu să fiu suspectat de simpatie faţă de acest om? Este pur şi simplu imposibilľ, a subliniat edilul şef al Moscovei. Pe de altă parte, Lujkov crede că nu trebuie uitat faptul că, în timpul celui de-al doilea război mondial, Stalin era liderul statului sovietic.

În opinia lui Lujkov, eliminarea lui Stalin din istorie ar semăna cu distrugerea monumentului dedicat Soldatului Eliberator din Estonia. ‘Toate acestea se încadrează în aceeaşi ordine de idei: rescriere, excludere, înlăturare. Sunt împotrivă’, a declarat Lujkov. Potrivit edilului-şef al capitalei ruse, participanţii la polemica privind amplasarea la Moscova a unor portrete ale lui Stalin exagerează anvergura problemei.

După cum afirmă Lujkov, din cele 2.000 de ‘elemente de decor festive’, doar 10 vor conţine şi portretul lui Stalin, alături de alţi mareşali ai Victoriei (asupra fascismului). Disputele din jurul pancardelor pe care se află portretul lui Stalin au început pe la mijlocul lui februarie.
Departamentul pentru publicitate din cadrul guvernului de la Moscova şi-a făcut publice planurile privind amplasarea în oraş a unor standuri informaţionale cu prilejul celei de-a 65-a aniversări a Victoriei, standuri pe care să figureze şi chipul lui Stalin.

Această decizie a stârnit critici vehemente din partea organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, care, în replică, au promis că vor amplasa în centrul Moscovei pancarde şi standuri cu informaţii despre crimele lui Stalin. La rândul său, Comitetul organizatoric al festivităţilor de la Moscova s-a grăbit să declare că nu va utiliza chipul lui Stalin pentru marcarea sărbătorii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata