Primul muzeu al mafiei în Sicilia

Preşedintele Republicii italiene Giorgio Napolitano a inaugurat colecţia amplasată în localitatea Salemi, care a dat origine celei mai populare şi filmate mafii din lume din insula italiană Sicilia, unde s-a deschis primul muzeu dedicat acestui fenomen infracţional, devansând oraşul Las Vegas care a anunţat un muzeu similar în 2011, notează ziarul ABC.

Localitatea Salemi, din nord-estul Siciliei a creat, potrivit organizatorilor, un spaţiu ‘senzoriaľ care pretinde să lupte împotriva acestui tip de crimă organizată. Mai multe săli de proiecţie şi documente privind Cosa Nostra, fenomenul mafiot prin excelenţă apărut la mijlocul secolului al XIX¬lea şi pe care Sicilia l-a exportat restului lumii, mai ales în SUA, fac parte din parcursul obligatoriu al „Museo de la Mafia – Leonardo Sciascia”.

„Obiectivul este a contribui la lupta împotriva mafiei, nu retoric, ci încercând să facă să înţeleagă celor care nu au avut de-a face cu mafia, cine este mafia, recreând mediul în care activa’, spune directorul muzeului Nicolas Ballario. Ideea creării acestui muzeu este anterioară lui „The Mob Museum” din Las Vegas – care se va inaugura în primăvara lui 2011, beneficiind de colaborarea FBI şi un buget de 42 milioane de dolari – faţă de 60.000 de euro (76.349 dolari) de care dispune centrul sicilian.

‘Noi am avut primii ideea, Las Vegas va face acelaşi lucru mai târziu şi se aşteaptă să fie ‘o americanada’, ceva trist şi un concept vag’, este de părere Ballario. ‘Adevăratul muzeu trebuie să fie în Sicilia, unde s-a născut mafia. Şi trebuie să fie un concept ca al nostru: senzorial, nu ceva teatral cum vor face cei din Las Vegas”, a precizat el,

O dată definită „originalitatea’ muzeului său, Ballario respinge orice conotaţie negativă a faptului că dedicarea unui muzeu mafiei i-ar putea face pe unii să creadă că s-a dorit să se scoată în relief violenţa şi cruzimea mafioţilor şi a acţiunilor lor. ‘Este evident că noi suntem împotriva mafiei. Nu suntem un muzeu în favoarea ei. Cei care îl vor vizita vor vedea cu ochii lor cât de mult rău a făcut mafia. Ceea ce am dorit a fost o abordare sociologică’, a precizat directorul.

Chiar dacă spune Ballario, în prezent Cosa Nostra este percepută ca un fenomen „în decadenţă”, faţă de organizaţiile criminale de tip mafiot active, precum Camorra, din Napoli, sau Ndrangheta, din Calabria. ‘Au rămas mafioţi în Sicilia, dar nu mai există această structură. Continuă să se infiltreze între oamenii de afaceri, dar nu mai au organizaţie criminală de odinioară’.

În lipsa obiectelor originale provenite din confiscările poliţiei, muzeul „Leonardo Sciascia”, în onoarea scriitorului italian, oferă vizitatorului un parcus senzorial prin mai multe săli unde proiecţiile dau viaţă celor 150 de ani ai acestui fenomen criminal. Mirosul, auzul şi văzul sunt elemente cheie pentru a înţelege ce oferă acest spaţiu, între altele, zece cabine de vot unde se abordează diferitele aspecte ale fenomenului Cosa Nostra, precum relaţia sa cu Biserica Catolică în timpul secolului XX.

O sală în care se poate vedea mulajul unui cadavru „cimentat”, metodă practicată de Cosa Nostra pentru a face să dispară duşmanii; pagini ale ziarelor care relatează asasinatele lor, sau documente despre cazurile mafioţilor ‘pentiti’ care au colaborat cu poliţia completează oferta muzeului. Iniţiativa coincide cu 150 de ani de la unificarea teritorială a Italiei care se sărbătoreşte în 2011, acelaşi timp cât a fost prezentă şi mafia în istoria Siciliei şi a ţării.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata