Primul om care a traversat singur un ocean într-o ambarcaţiune cu vâsle

Primul om care a traversat singur un ocean, într-o ambarcațiune cu vâsle, a fost britanicul John Fairfax.

John Fairfax s-a născut la 21 mai 1937. A avut din tinerețe o ”chemare” pentru aventură, la vârsta de 13 ani fugind de acasă pentru a trăi în junglă, ”precum Tarzan”, conform www.telegraph.co.uk.

A supraviețuit din vânat și vânzarea de piei și blănuri de animale în localitățile de la marginea pădurii. Ca adolescent, a citit despre Frank Samuelsen și George Harbo, primii oameni care au traversat un ocean, împreună, într-o barcă cu vâsle, și de atunci i-a încolțit în minte ideea de a reuși o performanță asemănătoare, dar pe care să o realizeze de unul singur.

După o întreagă serie de peripeții prin Panama, unde și-a dus traiul inclusiv pe o corabie de pirați, a ajuns în Anglia, cu unica ambiție de a traversa Atlanticul vâslind. Timp de doi ani s-a pregătit intens pentru această încercare, începută la 20 ianuarie 1969 și încheiată, cu succes, după 180 de zile, la data de 19 iulie a aceluiași an.

Ambarcațiunea sa a fost concepută și realizată de Uffa Fox și este, în prezent, expusă la Muzeul Național Maritim din Cornwall.

John Fairfax mai deține două recorduri consemnate de Guinness World Records: alături de Sylvia Cook, a fost primul om care a traversat Oceanul Pacific într-o ambarcațiune cu vâsle și, totodată, primul om din lume care a traversat două oceane vâslind.

John Fairfax încetat din viață la 8 februarie 2012, în Nevada, SUA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata