Procesul lui Ehud Olmert, simbol al problemelor de corupţie din Israel

Fostul premier Ehud Olmert riscă o pedeapsă cu închisoarea pentru fraudă, abuz de încredere, fals şi evaziune fiscală, procesul deschizându-se miercuri, 24 februarie. Statul Israel împotriva lui Ehud Olmert.

Pentru prima dată, un fost şef de guvern se găseşte pe banca acuzaţilor. Ritmul audierilor la Tribunalul din Ierusalim urmează să crească de la una-două pe săptămână la trei, scrie cotidianul francez La Croix.
Ehud Olmert se declară nevinovat: ‘Sunt optimist de felul meu. Totul se va aranja, cu ajutorul lui Dumnezeu.’ El însuşi avocat în domeniul afacerilor, este apărat de mari maeştri ai baroului. Olmert a trecut de partea ‘big business’, dar nu pierde din vedere scena politică.

La începutul acestei luni, el vorbea încă la Universitatea din Tel-Aviv despre ‘concesiile fără precedent’ făcute preşedintelui palestinian Mahmud Abbas, în vederea unei reglementări paşnice permanente a situaţiei. Asemeni lui Benjamin Netanyahu şi lui Ehud Barak, care au trecut în domeniul afacerilor după ce au părăsit viaţa politică, Olmert se pregăteşte pentru o ‘lungă traversare a deşertului’, înainte de revenirea pe scena politică.

Cu condiţia să iasă curat din procesul intentat de stat împotriva lui. De-a lungul celor patru decenii de carieră politică, fostul premier a căpătat o reputaţie de ‘suspect în serie’ care – în lipsa probelor – a reuşit să se strecoare mereu şi să scape. Însă nu şi de această dată, când s-a văzut obligat să renunţe la frâiele puterii, în iulie 2008.
Va trebui să dea explicaţii asupra fondurilor pe care i le-ar fi transferat ilegal omul de afaceri american de origine evreiască Morris Talansky, în perioada când era primar al Ierusalimului (1993-2003).

El mai este acuzat, în cadrul afacerii ‘Rishon Tours’ (agenţie de voiaj), că a decontat, în repetate rânduri, bilete de avion folosite de el sau de familia sa pentru călătorii în străinătate. Ultimul dosar: zeci de numiri politice suspecte ale unor apropiaţi, pe vremea când era ministru al Comerţului şi Industriei (2003-2006).
Potrivit Transparency International, Israelul se afla în 2009 le locul al 32-lea într-un clasament de 180 de ţări în ceea ce priveşte nivelul corupţiei, Noua Zeelandă fiind ţara cu cea mai scăzută percepţie asupra acestui fenomen, urmată de Danemarca (locul al doilea), Elveţia (5), Germania (14), Franţa (24).

Scenă a multor scandaluri, clasa politică este discreditată în prezent în ochii opiniei publice israeliene. Doi foşti miniştri, Shlomo Benizri (Sănătate) şi Avraham Hirshson (Finanţe), au fost găsiţi vinovaţi de escrocherie, fiind condamnaţi la patru ani şi, respectiv, cinci ani şi cinci luni de închisoare.
Procesul în care fostul şef al statului, Moshe Katzav, este acuzat de viol şi hărţuire sexuală, se desfăşoară cu uşile închise la Tribunalul din Tel-Aviv. Şi el ar putea fi trimis după gratii.

Actualul şef al diplomaţiei israeliene, Avigdor Lieberman, este şi el vizat, pentru că Poliţia a recomandat inculparea lui pentru corupţie, fraudă, spălare de bani, abuz de încredere şi influenţarea martorilor. În plus, Israelul a cerut extrădarea unui fost judecător, Dan Cohen, care a fugit în Peru după ce a încasat fraudulos mită de milioane de dolari.

Tzipi Livni, care i-a urmat lui Olmert în fruntea partidului de centru Kadima, a mizat pe reputaţia sa de om integru la alegerile legislative din 2009. Cu 28 de deputaţi, ea conduce prima formaţiune politică din Knesset, dar n-a reuşit să formeze o coaliţie guvernamentală.
După o uimitoare ascensiune politică, Livni se pierde încet-încet în masa opoziţiei şi se străduieşte să împiedice implozia partidului Kadima, subminat de diverse rivalităţi personale, mai scrie La Croix.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata