Producătorii ruşi de podoabe de Crăciun imprimă pe acestea chipul lui Obama, dar se tem să-l deseneze pe Putin

Fabrica „Ariel” din Nijgorod, unde se confecţionează podoabe din sticlă pentru Crăciun, a refuzat mai multe companii private care îi solicitaseră globuri cu chipul lui Vladimir Putin.

Managerii întreprinderii afirmă că nu pot urmări soarta ulterioară a unor asemenea podoabe casabile cu chipul premierului rus şi refuză în mod conştient asemenea comenzi în numele ‘păstrării reputaţiei’.
În acelaşi timp, fabrica a confecţionat mai multe sute de globuri de Crăciun cu chipul preşedintelui american Barack Obama, notează cotidianul moscovit Vremia Novostei.

De fapt, chiar de la Obama a şi început totul. Comanda pentru imprimarea chipului lui Obama pe globuri de Crăciun a venit de la un centru american de suveniruri, după expoziţia de anul trecut Christmas World din Frankfurt.
Până la acea dată conducerea fabricii ruse cons idera că ‘imprimarea de portrete ale unor persoane în viaţă pe obiecte casabile nu este recomandabilă, pentru a fi evitate neplăcerile’. Cu toate acestea, americanii i-au convins pe maeştrii din Nijgorod de contrariul, chiar dacă au monitorizat în mare măsură procesul de producţie a comenzii.

‘Am refăcut de mai multe ori globurile cu imaginea preşedintelui american’, povesteşte directorul-adjunct al fabricii, Elena Tersinskih, precizând că varianta ‘Obama zâmbinď a fost respinsă de client. A fost îndeplinită şi altă cerere a clientului: pe globul de Crăciun preşedintele SUA este prezentat într-o postură reprezentativă, pe fondul Capitoliului şi drapelului american. Costul unui glob cu Obama s-a ridicat la circa 1.000 de ruble (circa 25 de euro).

Americanilor le-a plăcut cooperarea cu fabrica rusă, care a primit o comandă şi pentru confecţionrea de globuri cu portretul lui Ronald Reagan. Conducerea întreprinderii a început deja să se gândească la o serie întreagă de globuri cu chipuri ale liderilor americani.
În acest moment, însă, pe fir au intrat clienţi autohtoni, care au dorit globuri cu chipul lui Vladimir Putin, relatează Vremia Novostei.

Cu toate acestea, s-a dovedit că imprimarea pe globuri cu chipul lui Putin trebuie pusă de acord cu staff-ul premierului. Deocamdată, nimeni nu a dorit să-şi asume responsabilitatea pentru imprimarea chipului lui Putin pe jucării de brad casabile. ‘Nu ştim în ce mod vor folosi clienţii producţia noastre: poate că le vor atârna undeva în baie? Ruşii se îmbată de multe ori de Anul Nou şi nu-şi dau seama ce fac’, şi-a împărtăşit temerile Elena Tersinskih.

Pe de altă parte, dacă globuri cu imaginea lui Putin ar fi fost comandate chiar de guvernul rus, conducerea fabricii nu ar fi avut obiecţii. Potrivit Elenei Tersinskih, comanda clienţilor ruşi era una serioasă – în valoare de mai multe milioane de ruble – însă fabrica a decis că reputaţia este mai importantă decât banii.

La rândul lor, clienţii nemulţumiţi au acuzat conducerea întreprinderii de lipsă de patriotism şi standarde duble: de ce adică preşedintele american poate fi imprimat pe globuri, iar premierul rus nu? La aceste acuzaţii fabrica a amintit că atunci când asemenea globuri fuseseră comandate chiar de reprezentanţii lui Putin, pe atunci preşedinte al ţării şi care vroia să-i facă un cadou prietenului său german Gerhard Shroeder, nu a fost nicio problemă.

De altfel, dorind cu orice preţ să facă rost de globuri cu imaginea premierului rus, unii admiratori ai lui Putin apelează la şiretlicuri, subliniază cotidianul menţionat. Potrivit Enelei Tersinskih, persoane necunoscute ar fi sunat la fabrică prezentându-se ca fiind din echipa Valentinei Matvienko, guvernatoarea Sankt Petersburgului. ‘Însă o asemenea minciună ne-a pus din start în gardă’, a relatat directorul-adjunct al fabricii.

La sfârşitul lui ianuarie, reprezentanţii fabricii ‘Arieľ vor participa din nou la expoziţia anuală Christmas World din Frankfurt, unde plănuiesc să se întâlnească cu cei care comandaseră globurile cu chipul lui Barack Obama. Conducerea fabricii speră să primească de la americani o nouă comandă profitabilă, notează în final Vremia Novostei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata