Profitul OTP Bank a scăzut cu 73% în trimestrul 3 din 2009

OTP Bank isi mentine tinta de profit net de 150 miliarde forinti pe care si-a propus-o pentru acest an, desi nu poate fi exclusa o usoara deviatie, a declarat vineri (13 noiembrie 2009) directorul financiar de la OTP, Laszlo Bencsik, dupa publicarea rezultatelor financiare ale principalei banci din Ungaria, informeaza Budapest Business Journal.

Profitul net consolidat realizat in trimestrul trei din 2009 a scazut cu 73%, la 45,9 miliarde de forinti, comparativ cu perioada similara din 2008, deoarece majorarea provizioane lor a compensat cresterea profitului operational. Profitul operational in perioada iulie-septembrie 2009 a crescut cu 30%, la 109,9 miliarde de forinti, comparativ cu perioada similara din 2008.

Provizioanele pentru creditele neperformante au urcat la 66,6 miliarde de forinti, fata de 55,5 miliarde de forinti in trimestrul doi si 17,2 miliarde de forinti in trimestrul trei din 2008. “Pe baza performantelor bancii tinta de profit pare realizabila.

Cu toate acestea, exista doi factori care trebuie luati in calcul: este dificil sa estimam cum va evolua calitatea portofoliului de credite, iar prioritatea echipei manageriale este sa nu maximizeze profiturile pe termen scurt, ceea ce inseamna la finele anului vom pune deoparte un nivel maxim de provizioane permis de legislatie. În aceste conditii, o mica abatere de la tinta de profit de 150 miliarde de forinti este posibila”, a declarat Laszlo Bencsik.

Nivelul creditelor neperformante al OTP a crescut la 8,9% in trimestrul 3 de la 7,4% in trimestrul al doilea si 3,9% in perioada similara a anului trecut, pe masura ce recesiunea tarilor din Europa Centrala si-a facut simtite efectele. “Este foarte dificil de prognozat când anume se va modifica aceasta tendinta, in trimestrul unu, doi sau trei al anului urmator. Nu pot sa fac previziuni insa sunt increzator ca se va intâmpla in 2010”, a spus Bencsik.

În România, grupul bancar ungar OTP Bank vrea sa extinda numarul sucursalelor de la 106 unitati in prezent, la aproximativ 200 de unitati peste cinci ani, urmând ca extinderea sa aiba loc fie prin dezvoltare organica, fie prin achizitii. OTP Bank a intrat pe piata din România in anul 2004 prin preluarea RoBank. OTP Bank România este subsidiara a OTP Bank, cea mai mare banca independenta din Europa Centrala si de Est.

OTP Bank ofera servicii universale in Ungaria, România, Muntenegru, Croatia, Bulgaria, Rusia, Ukraina, Slovacia si Serbia. OTP Group deserveste mai mult de 13,5 milioane de clienti in noua tari, prin intermediul a 1500 de unitati teritoriale, prin intermediul retelei de ATM-uri si prin sistemul de canale electronice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata