Programul „Diagnostic Mobil – Sân şi Col uterin” al Fundaţiei Renaşterea premiat la Parlamentul European

Preşedintelui Fundaţiei ”Renaşterea”, Mihaela Geoană, i-a fost decernat, marţi seară, în cadrul Summitului European dedicat Săptămânii Europene de Prevenţie a Cancerului de Col Uterin, premiul ‘Pearl of Wisdom’, informează un comunicat remis miercuri (27 ianuarie 2010).

Programul ”Unitatea Mobilă de Diagnostic – Renaşterea” a primit cu această ocazie una dintre cele 12 distincţii care au fost oferite, în semn de recunoaştere a eforturilor excepţionale ale unor persoane/organizaţii nonguvernamentale pentru prevenirea cancerului în ţara lor. Membrii juriului sunt reprezentanţi ai ECCA (Asociaţia Europeană a Cancerului de Col Uterin) şi ai PCCP (politicieni din grupul de Prevenire a Cancerului de Col din cadrul Parlamentului European).

Cel mai amplu şi mai ambiţios proiect al Fundaţiei ”Renaşterea”, Unitatea de Diagnostic Mobil – Sân şi Col Uterin, este un exemplu unic al felului în care societatea civilă sprijină eforturile comunităţii medicale de luptă împotriva cancerului de col uterin.
Premiul a fost oferit Presedintelui Fundaţiei Renaşterea, în cadrul unei ceremonii găzduite de Parlamentul European, la care au participat înalţi oficiali ai statelor membre UE, medici şi reprezentanţi ai societăţii civile, de către directorul general al ECCA – Philip Davies şi Marian Harkin, parlamentar european din partea Irlandei.

”Acest premiu este deosebit de onorant pentru noi, fiind oferit de un for european de asemenea anvergură. Faptul că un ONG din România, Fundaţia Renaşterea, a primit acest premiu, confirmă faptul că cei 9 ani de activitate susţinută a Programului nostru de prevenţie şi depistare precoce a cancerului au atins obiectivele stabilite la început.

Investigaţiile medicale efectuate cu regularitate sunt deosebit de importante, pentru a ne păstra sănătatea. Prin acest proiect am dorit să eliminăm barierele de ordin financiar sau geografic, care impiedică femeile din România să beneficieze de servicii medicale precum mamografia şi Testul Babeş Papanicolau”, a declarat Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei ”Renaşterea”.

Lansat pe 6 martie 2008, acest proiect este rezultatul a 7 ani de activitate şi constituie o investiţie de peste 300.000 euro, iar costurile legate de operarea lunară se ridică la peste 12.000 euro, sume provenite exclusiv din campaniile de strângere de fonduri ale fundaţiei. Prin acest program se oferă mamografii şi Teste Babeş Papanicolau în regim de gratuitate femeilor din comunităţile cu acces limitat la aceste tipuri de investigaţii medicale.

În urma a 2 ani de activitate, datorită Unităţii Mobile de Diagnostic Renaşterea, peste 9.000 de femei, din 23 de localităţi, au beneficiat de servicii medicale, fiind efectuate 7.821 de Teste Babeş Papanicolau şi 4.435 de mamografii. Fundaţia Renaşterea a adus în ţară primul centru mobil pentru investigaţii de sân şi de col uterin, pentru diagnosticarea precoce a cancerului. În Centrul mobil pentru investigaţii de sân şi de col uterin sunt amenajate: un cabinet de ginecologie şi un cabinet cu mamograf.

Acest vehicul se deplaseză prin ţară, în comunităţile care au acces limitat la investigaţii medicale, pentru a oferi femeilor posibilitatea de a efectua gratuit, mamografii şi teste Babeş Papanicolau.
Programul ”Renaşterea – Diagnostic Mobil Sân şi Col Uterin” respectă directivele europene privind calitatea serviciilor medicale, fiind dotat cu aparatură medicală nouă, de ultima generaţie.Proiecte similare au fost implementate şi în alte ţări din Uniunea Europeană şi s-au dovedit a fi extrem de eficiente în depistarea precoce a maladiilor şi în creşterea ratei de supravieţuire a pacientelor.

Fundaţia Renaşterea multumeşte şi dedică acest premiu partenerilor şi sponsorilor care au făcut posibil acest proiect: Avon, Galeriile Nemţoi, McCann Erickson, Acasa, TVR, Class Living, Carrefour, Roche, Actavis, Sanofi Aventis, Petrom, Novartis, SDV-SCAC, Sofmedica. Fundaţia ”Renaşterea” pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură a fost înfiinţată în anul 2001, aducând pentru prima dată în atenţia publicului din România o problemă cu implicaţii majore în viaţa femeilor : cancerul de sân.

La 1 octombrie 2001, Fundaţia ”Renaşterea” a lansat Programul de Prevenire şi Depistare Precoce a Cancerului de Sân, însufleţită de dorinţa de a transmite femeilor convingerea că, depistatată şi tratată la timp, această boală poate fi învinsă.

De la înfiinţare, Fundaţia a derulat o permanentă activitate de informare şi conştientizare a femeilor asupra importanţei efectuării unor controale medicale periodice pentru depistarea la timp şi tratarea cu succes a maladiei. În urma rezultatelor deosebite obţinute în activitatea desfăşurată şi întrunind condiţiile cerute de legislaţia în vigoare, la data de 5 februarie 2008, prin Hotărâre de Guvern, Fundaţiei ”Renaşterea” i s-a recunoscut statutul de utilitate publică.

Unul dintre proiectele majore derulate de Fundaţia ”Renaşterea” îl constituie Centrul de Diagnostic Renaşterea, inaugurat în 2003. Misiunea acestui Centru este de a furniza consultaţii, mamografii şi ecografii pentru depistarea cancerului de sân, având o puternică valoare socială, oferind servicii medicale în regim de gratuitate pensionarelor, cazurilor sociale şi persoanelor fără venituri, din Bucureşti şi din ţară.

Tot în anul 2003 a fost inaugurat Centrul de Informare Medicală ”Renaşterea”, unde se oferă gratuit consiliere psihologică pentru pacienţi, broşuri şi pliante informative despre sănătate. În aceeaşi perioadă a fost lansată ”Linia Roz”, primul serviciu de apel telefonic gratuit unde persoanele interesate pot primi informaţii despre cancerul de sân şi de col uterin (până la sfârşitul lunii august 2009, s-au înregistrat peste 94. 000 apeluri).

Citește și
1 Comentariu
  1. liliana potcovariu spune

    Buna seara si Hristos a inviat. Ma numesc Potcovariu Liliana si sunt mediator sanitar care deserveste populatia de etnie roma , din loc. Podu_Iloaiei, jud. Iasi. In fisa postului sunt incluse atributii ca mobilizarea populatiei infantile la vaccin ,informare despre cancerul de col uterin si cel de san ,depistarea activa a persoanelor de TBC ,inscrierea pe listele medicilor la vaccin , promovarea alaptarii naturale ,planificare familiala, sanatatea reproducerii, paromovarea unui stil de viata sanatos , profilaxie, activitati sociale precum demersuri pentru obtinerea actelor de identitate etc. V_as ruga sa veniti la noi in comunitate si sa beneficieze si femeile rome de consultatii gratuite pentru ca situatia materiala este precara .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata