Proiect de lege israelian pentru suspendarea deputaţilor care susţin „terorismul”

Parlamentul israelian a adoptat luni, 28 martie, în primă lectură un proiect de lege controversat al guvernului condus de Benjamin Netanyahu privind suspendarea deputaţilor care susţin ‘terorismul’ şi care îi vizează în primul rând pe deputaţii arabi, informează AFP.

Premierul Netanyahu a avut iniţiativa acestui proiect de lege — votat favorabil de 59 de aleşi, alţi 53 fiind împotrivă — în urma polemicii provocate în februarie de vizita făcută de trei deputaţi arabi israelieni din opoziţie rudelor autorilor palestinieni ai unor atacuri antiisraeliene, ucişi de forţele de ordine israeliene.

Proiectul de lege îi vizează pe deputaţii ‘care resping dreptul Israelului la existenţă în calitate de stat evreu şi democratic’, care ‘incită la rasism sau care susţin un inamic în război împotriva statului sau o organizaţie teroristă’.

‘Această lege trebuie să permită să se acţioneze împotriva deputaţilor care se mobilizează împotriva Israelului şi se alătură terorismului’, a afirmat Netanyahu.

Pentru a intra în vigoare, textul mai trebuie să fie adoptat în a doua şi a treia lectură, puterea de decizie având-o o majoritate specială de 90 de deputaţi din cei 120.

Proiectul de lege a fost denunţat ca antidemocratic de către deputaţii opoziţiei, ONG-urile de apărare a drepturilor omului, precum şi de preşedintele Reuven Rivlin.

Întâlnirea celor trei deputaţi arabi cu familiile atacatorilor palestinieni fusese denunţată de o mare parte a clasei politice şi de presă.

Toţi trei deputaţii au fost sancţionaţi. Comitetul de etică al Parlamentului a decis astfel să-i suspende pe Haneen Zoabi şi pe Basel Ghattas pentru patru luni, precum şi pe Jamal Zahalka pentru două luni de la dezbaterile sesiunii plenare şi din diferite comitete parlamentare.

Canalul de televiziune privat ‘2’ a afirmat luni seara că premierul Netanyahu îi ordonase ministrului apărării Moshe Yaalon să nu mai restituie familiilor corpurile palestinienilor atentatori ucişi de forţele israeliene pentru a evita ca funeraliile să se transforme în omagieri ale acestora şi să ducă la o ‘escaladă a violenţelor’. Un purtător de cuvânt al biroului primului ministru însă nu a fost în măsură să confirme sau să infirme această informaţie pentru AFP.

Un val de violenţe declanşate de la 1 octombrie 2015 în Israel şi în Teritoriile palestiniene s-au soldat până în prezent cu moartea a 200 de palestinieni, 28 de israelieni, doi americani, un eritreean şi un sudanez, potrivit unei evidenţe a AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata