Puterea din Republica Moldova ar putea să nu participe, din solidaritate cu România, la parada de 9 mai de la Moscova

3

Relaţiile dintre Republica Moldova şi Rusia sunt ameninţate de un nou scandal de proporţii, scrie luni, 19 aprilie, ziarul rus Kommersant. După cum a declarat ministrul moldovean al apărării, Vitalie Marinuţă, Chişinăul nu a decis încă dacă să trimită sau nu o delegaţie la Parada Victoriei, ce se va desfăşura în 9 mai la Moscova.

Ezitările în acest sens au fost motivate de oficialul moldovean prin situaţia economică extrem de dificilă a republicii. Între timp, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a declarat că statul rus este dispus să-şi asume toate cheltuielile legate de deplasarea delegaţiei moldovene. Potrivit unei surse a ziarului rus Kommersant, adevăratul motiv pentru care Republica Moldova nu ar dori să vină la Moscova este neparticiparea la paradă a unei delegaţii din România.

Într-adevăr, situaţia economică din Republica Moldova este una complicată. Cu toate acestea, după cum se consideră la Moscova, este puţin probabil ca aceste probleme să influenţeze atât de mult participarea unei delegaţii moldovene la parada din Rusia.

‘Se estima participarea unei delegaţii formate din opt persoane, dintre care patru veterani de război. Toate cheltuielile, transportul cu avionul, cazarea şi diurna ar fi urmat să fie plătite de Moscova’, a declarat o sursă de informaţie a Kommersant din cadrul MAE rus.

Potrivit acesteia, ‘participarea delegaţiei moldovene este importantă din punct de vedere simbolic, pentru că Republica Moldova este una dintre fostele republici din Uniunea Sovietică, un aliat şi partener al Rusiei în cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI)’.

În opinia unui interlocutor al Kommersant ‘apropiat guvernului moldovean’, referirile la dificila situaţie economică sunt, de fapt, doar un pretext. ‘În realitate, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, nu se grăbeşte să ia o decizie pentru că la paradă nu va lua parte şi România’, explică sursa de informaţie.

De altfel, subliniază cotidianul moscovit, ‘nimeni nici nu s-a gândit să invite România la paradă, pentru că în 1944, când ţara fusese eliberată de trupele sovietice, armata română lupta de partea Germaniei fasciste’.

Potrivit Kommersant, eforturile lui Mihai Ghimpu de a-şi demonstra solidaritatea cu autorităţile României sunt perfect explicabile: în ultimul timp, Bucureştiul a devenit pentru guvernul moldovean de coaliţie, instalat la putere în urma alegerilor parlamentare anticipate în iulie anul trecut, principalul partener politic extern.

La sfârşitul lui ianuarie, liderul român Traian Băsescu a desfăşurat o vizită triumfală în Republica Moldova, în timpul căreia a anunţat alocarea pentru Chişinău, până în 2013, a unui grant în valoare de 100 milioane de euro.

Pe fondul încălzirii bruşte a relaţiilor dintre Republica Moldova şi România, care fuseseră practic îngheţate în timpul regimului comunist, relaţiile dintre Chişinău şi Moscova ‘nu sunt unele convingătoare’, continuă Kommersant. Imediat după alegeri, premierul rus Vladimir Putin a promis că va aloca Republicii Moldova un credit în valoare de 500 milioane de dolari, însă în timpul summitului CSI din octombrie, desfăşurat la Chişinău, înalţii funcţionari ruşi vorbeau deja despre o sumă de numai o sută şi ceva de milioane.

De altfel, nici aceşti bani nu au ajuns deocamdată în Republica Moldova. În aceste condiţii, Chişinăul a început să vorbească din ce în ce mai des despre necesitatea retragerii trupelor ruseşti din Transnistria.

De fapt, autorităţile moldovene au făcut deja mai mulţi paşi care au înfuriat foarte tare Moscova, extrem de sensibilă la tema celui de-Al Doilea Război Mondial. Astfel, aminteşte Komersant, în timpul aceluiaşi summit CSI, Mihai Ghimpu s-a eschivat de la semnarea documentelor care prevedeau proclamarea anului 2010 drept An al veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial. In locul lui Ghimpu, documentul a fost semnat de un vicepremier moldovean.

Apoi, la iniţiativa lui Ghimpu, s-a decis ca ziua de 9 mai 2010 să fie proclamată în Republica Moldova nu Ziua Victoriei, cum se obişnuieşte în Rusia, ci ‘Ziua celei de-a 65-a aniversări de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial’.

La toate acestea se mai adaugă şi faptul că, pentru marcarea acestei zile, liderii de la Chişinău au decis să-i decoreze cu o ‘Cruce comemorativă’ nu doar pe veteranii Armatei Roşii, ci şi pe cei din fosta Armata română, subliniază în încheiere Kommersant.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata