Rachetele Iskander ar putea să apară în vestul Rusiei, lângă graniţa cu Estonia

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat, într-un interviu acordat revistei franceze Paris Match, că Rusia nu vede în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) cea mai mare ameninţare militară la adresa ţării.

Cu toate acestea, comandantul trupelor terestre ale armatei ruse, general-colonelul Aleksandr Postnikov a anunţat joi, 25 februarie, că noile rachete Iskander, pe care încă de curând autorităţile militare ale ţării promiteau să le desfăşoare lângă Kaliningrad, vor apărea oricum lângă frontierele vestice ale Rusiei, însă acum nu departe de Estonia, lângă oraşul Luga.

Districtul militar Leningrad ar urma să le primească deja anul acesta, informează cotidianul rus Kommersant. Complexul operativ-tacic Iskander, care a intrat în dotarea armatei ruse în 2006, este menit să distrugă cu cea mai mare precizie ţinte terestre.
Conducerea militară rusă preconiza desfăşurarea acestor cele mai noi complexe de rachetă încă în 2007, însă nu la graniţele vestice ale Rusiei, ci la graniţa cu China, urmând ca primele Iskander să fie primite de brigada 92-a de rachete din regiunea Penza şi de brigada 107-a din Birobidjan.

La acea dată, acest lucru nu s-a întâmplat, data intrării în dotarea armatei ruse a noilor rachete fiind mereu amânată, din motive care nu depindeau de generali. In anul 2008, toate aceste planuri au fost total modificate:
într-un mesaj adresat Adunării Federale, Dmitri Medvedev a declarat că, drept răspuns la apariţia de elemente ale scutului american antirachetă în Polonia şi Cehia, rachete ruseşti Iskander vor fi amplasate în vestul extrem al Rusiei, lână Kaliningrad.

La acea dată, această afirmaţie stârnise o rezonanţă extrem de negativă în Europa, însă după ce preşedintele american Barack Obama a renunţat la programul antirachetă al fostei Administraţii, problema a trecut pe planul doi, Moscova declarând, la rândul său, că nu vor exista noi rachete în regiunea Kaliningrad.
Acum, însă, potrivit general-colonelului Postnikov, nici nu se va reveni vreodată la vechile ‘planuri paşnice’ privind desfăşurarea de rachete Iskander lângă Penza, acestea urmând să apară lângă frontiera cu Estonia.

Districtul militar Leningrad (LenVO) are o singură formaţiune de rachetă: brigada a 26-â care se află în sud-vestul regiunii, lângă Luga. În cazul în care brigada va fi dotată cu rachete Iskander, acestea vor putea practic acoperi întreg teritoriul ţărilor baltice, membre ale NATO.
Potrivit Kommersant, de când au încetat să fie parte a Uniunii Sovietice, republicile baltice reacţionează extrem de dureros la orice consolidare a puterii militare ruse lângă graniţele lor.

De aceea, este de aşteptat ca şefii statelor-majore ale Estoniei, Lituaniei şi Letoniei să reacţioneze în viitorul apropiat, pentru că tocmai republicile baltice erau cele mai indignate şi de posibilitatea desfăşurării de rachete Iskander lângă Kaliningrad.
În acest context, secretarul de stat al Franţei pentru probleme europene, Pierre Lellouche, a depus toate eforurile pentru a-l convinge pe preşedintele Lituaniei, Dalia Gribauskaite, că nici măcar vânzarea ipotetică de portavioane franceze Mistral către Rusia nu constituie o ameninţare la adresa republicilor baltice.

În interviul acordat revistei franceze Paris Match, Dmitri Medvedev a declarat că Rusia nu vede în NATO principala ameninţare militară la adresa securităţii ţării, însă are totuşi unele temeri legat de acţiunile Alianţei.
Cu toate acestea, generalul Postnikov a ţinut să sublinieze că amplasarea de rachete Iskander în regiunea LenVO nu are nicio legătură cu desfăşurarea în Polonia a complexelor americane de rachetă Patriot, ci se va desfăşura în conformitate cu planul privind dezvoltarea forţelor militare ale Rusiei.

În opinia redactorului-şef al publicaţiei cu profil militar Moscow Defense Brief, Mihail Barabanov, desfăşurarea de rachete Iskander în LenVO va constitui un fel de ‘compromis geografic’ între vechile planuri privind reutilarea cu rachete noi a brigăzilor din adâncul teritoriului rus şi retorica vehementă privind desfăşurarea de rachete Iskander în Kaliningrad. Drept rezultat, Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a decis să le amplaseze cumva la mijloc.

Deocamdată, conducerea LenVO nu comentează oficial declaraţia lui Aleksandr Postnikov, dar salută ideea în sine privind reînnoirea parcului său de arme. Totodată, militarii atenţionează că va fi nevoie de o muncă intensă, pentru a pregăti specialişti care să manevreze noile arme.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata