Randamentele obligațiunilor germane urcă la maximul ultimelor 3 luni

 Randamentul obligațiunilor germane au atins joi cele mai ridicate niveluri din ultimele trei luni și jumătate pe măsură ce investitorii din Europa au devenit mai optimiști că Statele Unite și China vor definitiva un acord comercial în primă fază.

Veștile pozitive venite de la Beijing cu privire la un acord de principiu pentru anularea și amânarea unor tarife reciproce au impulsionat investitorii să renunțe la titlurile de stat, active considerate sigure, și să cumpere acțiuni.

Joi, purtătorul de cuvânt al ministerului pentru comerț de la Beijing a declarat că negociatorii Statelor Unite și Chinei au convenit să anuleze, în faze, tarifele pe bunuri pe măsură ce se înregistrează progrese pe textul tratatului.

Randamentul titlurilor suverane din Europa au fost în general pe o tendință ascendentă săptămâna aceasta, precum și acțiunile, iar bond-urile germane cu scadență la 10 ani, considerate referința pentru piețele europene, au urcat la cel mai ridicat nivel de la mijlocul lunii iulie încoace. Joi, la ora 14:00, titlurile suverane pe 10 ani ale Germaniei afișau un randament de minus 0,277%, în urcare cu 4 puncte de bază față de referința anterioară.

Totodată, randamentul bond-urilor franceze cu scadență la 10 ani au străpuns în teritoriu pozitiv, pentru a doua zi consecutiv, cu o apreciere similară, în timp ce randamentul titlurilor suverane belgiene, finlandeze și cele austriece se apropiau de asemenea de ieșirea din negativ.

„Datele economice nu au fost atât de jalnice (în ultima perioadă) iar veștile de pe frontul comercial sunt pozitive”, motivează evoluția din piața obligațiunilor din Europa Benjamin Schroeder, strateg de investiții la ING.

Evoluția ascendentă de joi a randamentelor titlurilor de stat și din ultima perioadă în general este notabilă după ce la începutul lunii septembrie obligațiuni în valoare de 17 trilioane de dolari au ajuns să se tranzacționeze în piețele secundare la randamente negative. Totodată, evoluția vine după ce Comisia Europeană a redus recent prognoza de creștere pentru economia zonei euro la 1,1% pentru 2019, puțin sub estimarea anterioară de 1,2%, care reprezintă potențialul de creștere al economiei zonei euro.

Randamentele titlurilor trezoreriei americane au urcat și ele joi cu 6 puncte de bază, la 1,877%, cel mai ridicat nivel de la mijlocul lui septembrie.

„Câteva din riscurile ce planează asupra perspectivei economice globale s-au redus săptămâna aceasta, punând presiune ascendentă pe randamentele obligațiunilor, iar știrile recente sugerează că negocierile comerciale fac doi pași înainte și (doar) unul înapoi”, spune și Daniel Lenz, strateg la DZ Bank din Frankfurt.

Obligațiunile engleze au urcat și ele înaintea unei întâlniri de politică monetară a Băncii Angliei în care piețele așteaptă ca banca centrală să mențină neschimbate dobânzile.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata