Raportul anual al SUA: Spania este „o bază importantă” a grupurilor teroriste

Al-Qaida a înregistrat importante regrese în 2009, dar ameninţarea organizaţiei lui Ben Laden a devenit mai difuză, se arată în raportul anual al diplomaţiei americane privind terorismul.

Departamentul de Stat se declară îngrijorat de expansiunea colaboratorilor Al Qaida în Africa, în special în Maghreb, unde în acel an au fost sechestraţi străini şi avertizează că în unele ţări liderii tribali afiliaţi reţelei controlează părţi extinse din teritoriu. Totuşi Al-Qaida a pierdut susţineri importante în comunitatea musulmană pentru atacurile sale din Irak, Algeria sau Indonezia, notează vineri ziarul El Periodico.

Raportul anual privind terorismul avertizează că arestarea sau anihilarea unor comandanţi ai Al-Qaida a permis anul trecut întreruperea comunicaţiilor şi finanţările reţelei şi dejucarea unor comploturi vizând atentate în diferite părţi ale lumii, dar recunoaşte că gruparea lui Ben Laden rămâne ‘o sursă de inspiraţie’ pentru noi potenţiali terorişti, care de multe ori sunt recrutaţi din SUA sau din Europa Occidentală.

Washingtonul constată şi creşterea ameninţării în ‘propria casă’, cu noi cazuri de americani care devin celule active ale organizaţiilor teroriste. Se menţionează cazul maiorului Nidal Hassan, responsabil al masacrului de la baza militară Fort Hood şi al lui Omar Faruk Abdul Mutalab, care a încercat de Crăciun să comită un atentat în avion dar a fost împiedicat de pasageri.

Totuşi, Departamentul de Stat are şi motive de satisfacţie pentru că al patrulea an consecutiv se constată o scădere importantă a numărului de atacuri teroriste comise în lume şi prin urmare mai puţine victime nevinovate. De la cele 22.700 de persoane care au murit în circa 14.500 de atentate în 2006 s-a ajuns la 15.000 de morţi în peste 10.900 de atacuri ale terorismului internaţional.

Când anul trecut Administraţia Obama a anunţat ridicarea restricţiilor de călătorie pentru cubanezo-americani, Casa Albă a cerut şi ‘un gesť din partea insulei pentru a destinde relaţiile bilaterale, dar regimul lui Raul Castro a răspuns că nu revine Cubei ci SUA să facă paşi pentru a facilita înţelegerea între ambele ţări.
Unul din paşii menţionaţi era retragerea Cubei de pe ‘infama’ listă a sponsorilor terorismului. Totuşi, Departamentul de Stat a inclus din nou Cuba în cvartetul ţărilor care copatronează terorismul alături de Siria, Sudan şi Iran.

Membrii departamentului recunosc că liderii cubanezi condamnă public atentatele Al Qaida şi că nu mai sprijină revoltele armate din America Latină şi alte părţi ale lumii, dar deplâng că Havana oferă în continuare sprijin logistic şi refugiu membrilor unor gherile precum FARO, ELN sau organizaţiei teroriste ETA şi permit celor căutaţi de justiţia americană să vină în insulă.

În ce priveşte Spania, Departamentul de Stat este mulţumit de cooperarea Madridului la lupta împotriva terorismului, elogiază eforturile guvernului lui Jose Luis Rodriguez Zapatero pentru a preveni viitoare atacuri şi evidenţiază arestarea a peste zece presupuşi extremişti islamişti, dar insistă încă un an că această ţara continuă să fie o importantă bază logistică pentru organizaţii teroriste care operează în Europa Occidentală şi o răscruce ‘strategică’ pentru crima organizată.

Raportul relevă pe de altă parte sprijinul executivului Zapatero în noua strategie a Casei Albe în Afganistan prin trimiterea de trupe spaniole suplimentare, iar în cheie internă menţionează a 50-a aniversare a ETA, arestările unor capi, asasinatele comise de organizaţie anul trecut şi schimbările din Ţara Bascilor, cu primul preşedinte nenaţionalist de la restaurarea democraţiei.

Un capitol aparte îl merită Venezuela, care a fost din nou inclusă pe lista ţărilor care nu cooperează deplin la lupta împotriva terorismului, mai ales după ce SUA şi Columbia au semnat tratatul de cooperare în domeniul apărării. Departamentul de Stat îl acuză din nou pe Hugo Chavez de întărirea relaţiilor cu ţările care copatronează terorismul, precum Iranul, dar recunoaşte că este incert gradul de susţinere pe care îl acordă Caracas gherilelor FARC sau ELN.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata