Rata șomajului în Marea Britanie crește din nou, iar concedierile au atins un nou nivel

24

Rata șomajului din Marea Britanie a crescut din nou în cele trei luni până în octombrie, iar numărul concedierilor a atins un nivel record, pe măsură ce companiile s-au pregătit pentru sfârșitul programului guvernamental de subvenții la locuri de muncă pentru coronavirus, care a fost prelungit până în 2021.

Datele oficiale arată că rata șomajului a ajuns la 4,9%, în creștere de la 4,8% în cele trei luni până în septembrie. Cu toate acestea, creșterea a fost mai puțin bruscă decât se aștepta de majoritatea economiștilor. Un sondaj Reuters a indicat o creștere a ratei la 5,1%.

Numărul concedierilor a atins un nivel record de 370.000 în perioada august-octombrie, deși a existat o ușoară scădere doar în luna octombrie, a declarat Oficiul pentru Statistică Națională.

„În general, am văzut o continuare a tendințelor recente, cu o slăbire în continuare pe piața muncii”, a spus directorul de statistici economice al ONS, Darren Morgan. Pentru o mare parte a perioadei acoperite de datele de marți, ministrul de finanțe Rishi Sunak a respins apelurile pentru extinderea sistemului său larg de păstrare a locurilor de muncă dincolo de expirarea programată pentru 31 octombrie, ridicând temerile privind o accelerare a pierderilor de locuri de muncă.

Dar, în timp ce un al doilea val de cazuri de coronavirus a lovit țara, Sunak a fost nevoit să anunțe o prelungire a schemei în ultimul minut, pe care a extins-o rapid din nou până la sfârșitul lunii martie 2021. Datele fiscale publicate, de asemenea, marți, arătau că numărul de angajați pe salariile companiei a scăzut lunar cu 28.000 în luna noiembrie, ducând numărul total de pierderi de locuri de muncă din martie, conform măsurii privind salarizarea, la 819.000.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News