Rusia şi Iranul discută un barter de tip cereale pentru petrol în valoare de 500 de milioane de dolari

Rusia analizează posibilitatea de a furniza anual Iranului o cantitate de cereale în valoare de 500 de milioane de dolari în schimbul petrolului, a declarat marți directorul companiei de stat din Rusia care se ocupă cu comerțul cu cereale, United Grain Company (UGC), Andrey Gormakh, transmite Reuters.

Cele două țări au început discuțiile pentru un barter de tip cereale pentru petrol încă de la începutul acestui an, în ideea de ocoli sancțiunile occidentale impuse ambelor țări, Rusiei pentru rolul său în criza din Ucraina și Iranului pentru programul său nuclear.

Gormakh a declarat pentru agenția rusă RIA Novosti că UGC este gata să furnizeze Iranului o cantitate de unu până la două milioane tone de cereale pe an în schimbul petrolului. Pe baza prețului înregistrat în prezent de tona de grâu din Rusia ar fi vorba de un contract în valoare de 500 de milioane de dolari.

„Această problemă este discutată la reuniunea de lucru, dar nu am ajuns încă la o soluție în ceea ce privește partea financiară „, a declarat Gormakh cu ocazia unui forum de afaceri bilateral care a avut loc la Teheran.

În luna ianuarie, o serie de surse au declarat pentru Reuters că Rusia și Iranul discută un swap în valoare de 1,5 miliarde de dolari pe lună însă, pe măsură ce discuțiile au progresat, cifrele privind posibilele vânzări de petrol au coborât până la o zecime din planul inițial, a informat cotidianul financiar rus Kommersant în luna august.

Un posibil acord ar fi benefic pentru ambele țări în condițiile în care Rusia ar urma să înregistreze în acest an cea mai bună recoltă la grâu din ultimii șase ani, în timp ce Iranul se confruntă cu o recoltă sub așteptări. În ultimii ani, Iranul a importat aproximativ cinci milioane de tone de grâu pe an însă sursele estimează că în acest an importurile de grâu se vor ridica la șase milioane tone.

Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu, a recoltat deja 50 de milioane de tone de pe 64% din suprafața cultivată cu grâu. UGC estimează că exporturile de grâu ale Rusiei în anul 2014/2015 se vor ridica la 22 milioane de tone.

În paralel însă, președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a declarat marți că Kazahstanul vrea să-și majoreze de cinci ori exporturile de cereale spre Iran, până la 2,5 milioane tone pe an. Nazarbaev a adăugat că această creștere a livrărilor va fi posibilă începând din luna noiembrie, odată cu inaugurarea tronsonului iranian din calea ferată care va face legătura între Kazahstan, Turkmenistan și Iran. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata