Sancţiuni de amploare fără precedent din partea UE împotriva Iranului

Uniunea Europeană adoptă luni (26 iulie 2010) sancţiuni de o amploare fără precedent împotriva Iranului, vizând în special sectorul său strategic al energiei, cu speranţa că va convinge astfel această ţară să-şi negocieze din nou controversatul program nuclear, informează AFP.

Decizia va fi luată cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor europeni ai afacerilor externe la Bruxelles. Rezultatul nu poate fi pus la îndoială. Ambasadorii celor 27 de ţări ale UE s-au pus deja de acord joi asupra conţinutului. Cea mai mare parte a măsurilor vor intra în vigoare de marţi.

UE atacă de această dată sectorul industriilor de gaze şi petroliere. Printre măsuri sunt prevăzute interzicerea a noi investiţii, asistenţa tehnică şi transferurile de tehnologie, în special pentru rafinarea şi lichefierea gazelor. Întrucât Iranul – deşi este al patrulea producător mondial de petrol brut – importă până la 40 % din carburant pentru că nu dispune de capacităţi de rafinare pentru a-şi satisface cererea internă, Agenţia internaţională a energiei se aşteaptă la un impact semnificativ al măsurilor.

De pe urma acestor sancţiuni vor suferi şi unele ţări europene, membre ale UE, care vor trebui să depăşească probleme considerabile din cauza intereselor lor economice prin aprobarea pachetului de sancţiuni, subliniază un diplomat.

În afară de energie, sectorul iranian de închiriere a transporturilor va fi lovit dur, controalele în porturile europene sau în plină mare vor fi înăsprite, ceea ce irită deja Iranul. UE mai intenţionează să restrângă posibilităţile schimburilor comerciale cu această ţară limitând creditele pentru export, extinderea interdicţiei activităţilor băncilor iraniene şi creşterea cu 40 de nume a numelor de pe lista persoanelor cărora le este interzis să li se acorde vize europene. Principala ţintă o constituie Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata