Schimbări climatice: promisiunile vor însemna reducerea încălzirii globale cu 2,4C

Promisiunile recente privind schimbările climatice ale națiunilor majore vor aduce lumea o fracțiune mai aproape de perspectiva unui climat mai stabil, sugerează analiza.

Grupul Climate Action Tracker spune că noile ținte au redus încălzirea proiectată până la sfârșitul secolului cu 0,2C.

Prognoza se ridică acum la 2,4C – o mică îmbunătățire, dar mai mare decât pragul de 1,5C vizează țările în temeiul acordului climatic de la Paris.

Calculele finale ale cercetătorilor privind decalajul de emisii în 2030 între angajamentele de la Paris și o cale de 1,5C arată că a fost redus cu 11-14%.

Cei mai mari contribuabili potențiali la reducerea emisiilor sunt SUA, țările UE, China și Japonia.

Cercetătorii au menționat că, Canada a anunțat o nouă țintă la recentul summit al președintelui Biden privind clima, în timp ce Africa de Sud se consultă cu privire la o țintă sporită. Argentina și-a mărit obiectivul, iar Marea Britanie are un obiectiv mai puternic de reducere a emisiilor de 78% până în 2035.
Cercetarea vine cu un avertisment cu privire la diferența potențială dintre aspirație și realizare.

Pe baza politicilor naționale actuale, încălzirea estimată este de 2,9C – aceasta este de aproape două ori mai mare decât cea pe care guvernele au convenit-o atunci când au încheiat marele acord climatic de la Paris în 2015.

Bill Hare de la Climate Analytics, una dintre organizațiile partenere pentru raport, a declarat: „Este clar că Acordul de la Paris determină schimbarea, stimulând guvernele să adopte obiective mai puternice.

„Dar mai este încă o cale de parcurs, mai ales având în vedere că majoritatea guvernelor nu au încă politici în vigoare pentru a-și îndeplini angajamentele”.
El a spus că Brazilia, de exemplu, și-a avansat obiectivul de neutralitate climatică, dar a schimbat linia de bază de la care a fost calculată – făcând efectiv obiectivul său pentru 2030 mai slab.

Unele guverne continuă, de asemenea, să construiască centrale electrice pe cărbune și să mărească utilizarea gazelor naturale pentru electricitate.

Raportul identifică, de asemenea, o problemă majoră cu automobilele, deoarece șoferii se îndreaptă spre SUV-uri mai mari și mai puțin eficiente.
Niklas Höhne de la New Climate Institute, al doilea partener al raportului, a declarat: „Valul către emisiile nete zero de gaze cu efect de seră este de neoprit. Intențiile pe termen lung sunt bune.

„Dar numai dacă toate guvernele trec în regim de urgență și propun și implementează mai multe acțiuni pe termen scurt, emisiile globale pot fi în continuare reduse la jumătate în următorii 10 ani, conform prevederilor Acordului de la Paris.”

Și schimbările cerute de societate nu vor fi toate conduse de guvernele naționale. Consiliul local din Amsterdamul olandez, de exemplu, tocmai a impus interzicerea anunțurilor pentru zboruri ieftine și SUV-uri care consumă gaze pe spațiul orașului.

La New York, o importantă agenție de publicitate, Forsman & Bodenfors, spune că nu va funcționa cu companiile de petrol și gaze, într-o mișcare pe care un executiv o compară cu refuzul unei generații anterioare de manageri publicitari de a sprijini industria tutunului.

Companiile de petrol și gaze au acum dificultăți în recrutarea de noi absolvenți pentru o carieră în combustibili fosili.

Și în multe economii crește presiunea pentru ca marile corporații să își declare mai întâi amprenta de carbon, apoi să o reducă.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata