Sfaturile lui Obama pentru a renunţa la fumat

Ca dovadă a bunei voinţe protocolare faţă de un aliat tradiţional din Pacific, locatarul Casei Albe a avut săptămâna trecută o convorbire telefonică cu noul preşedinte ales al Filipinelor, Benigno Aquino, notează ABC.

În timpul convorbirii de circa 20 de minute, Barack Obama a lăudat utimele alegeri filipineze, considerându-le un exemplu de transparenţă, a aventurat posibilitatea unei întâlniri într-un viitor apropiat şi a subliniat necestitatea unei mai mari cooperări. Şi a dat inclusiv sfaturi privind modul de a te lăsa de fumat.
Potrivit curioasei relatări oferite de noul lider filipinez, fiul fostei preşedinte Corazon Aquino, în timpul acestui exerciţiu de diplomaţie telefonică preşedintele ţării i-a mărturisit slăbiciunea pe care o are pentru ţigări şi pe care ştie că o împărtăşeşte şi Barack Obama.

La care preşedintele SUA i-ar fi replicat ceva de genul: ‘Eu deja m-am lăsat de fumat, acum e doar problema ta, dar sunt dispus să-ţi dau sfaturi’. Chestiunea pare o banalitate. Dar în SUA ca şi în Filipine, un preşedinte fumător are o importanţă deosebită. Luna trecută, Aquino a spus deja că nu poate renunţa la fumat pentru că acest lucru ar putea fi stresant şi să aibă efect asupra deciziilor sale executive.

La fel ca unul din patru filipinez care fumează, noul preşedinte a argumentat că ar renunţa la prostul obicei de a fuma chiar un pachet pe zi, însă la ‘momentul potriviť, amintind că atunci când s-a prezentat la alegeri, lumea ştia că fumează.
În SUA, cu caracter exemplar asociat cu Biroul Oval, tutunul a devenit o povară politică. Obama a recunoscut că în tinereţe a încercat să prizeze cocaină şi a fumat marihuana. Însă de la saltul la politica naţională, a evitat cu mare grijă să fie publicate imagini ale sale cu ţigara în mână.

Ceea ce nu a făcut decât să alimenteze şi mai mult curiozitatea presei faţă de ceea ce a fost considerată ‘o imperfecţiune intrigantă’. La primul său control medical ca preşedinte al SUA a reieşit clar că Obama are o sănătate destul de bună, dar că nu a reuşit să-şi depăşească această dependenţă de tutun. Totuşi medicii i-au recomandat să-şi continue ‘eforturile pentru a se lăsa de fumať.

Se ştie că pentru a respecta una din promisiunile pe care le-a făcut familiei în 2007, preşedintele foloseşte zilnic gumă de mestecat cu nicotină. Şi el însuşi recunoaşte că uneori cade în această ispită deşi ştie că incinta Casei Albe este total „smoking free” din vremea lui Hillary Clinton. Când se iveşte un astfel de moment se presupune că unii dintre ajutorii săi de încredere îi pasează o ţigară din marca sa preferată: Marlboro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata