Siguranța femeilor: sfaturi pentru folosirea funcțiilor smartphone-urilor pentru ajutor în caz de pericol

Comisarul poliției metropolitane Dame Cressida Dick a declarat că este „din fericire incredibil de rar” ca femeile să fie răpite pe străzile Londrei, dar femeile din toată țara au împărtășit experiențe de confruntare cu frica sau intimidare.

Funcțiile utile ale telefonului sunt deja integrate în multe smartphone-uri și aplicații populare, cum ar fi comenzile rapide pentru accesul la apeluri de urgență și serviciile temporare de partajare a locației.

Comenzi rapide pentru apeluri de urgență

Pe majoritatea smartphone-urilor, ecranul de deblocare va include un buton de apel de urgență fără a fi nevoie să deblocați dispozitivul.

Pe unele, apăsarea butonului de pornire și a tastei de volum poate aduce, de asemenea, o comandă rapidă la urgențe sau poliție.

Pe un iPhone 8 sau mai nou, continuând să țineți apăsate aceste butoane, va apărea o alertă și va începe o numărătoare inversă de la trei, iar dacă butoanele rămân apăsate, apelul va fi efectuat automat. Utilizatorii de iPhone pot spune, de asemenea, numărul 14 asistentului vocal Siri, care va întreba dacă doriți să efectuați un apel de urgență – deși în unele țări se va conecta imediat.

Contactele de urgență pot fi configurate prin intermediul aplicației de sănătate iPhone – iar persoanele pe care le alegeți vor fi notificate dacă se efectuează un apel de urgență.

Citeste si:  Pogea: IMF accepts budget deficit of around seven percent in 2009

Aplicația de siguranță Google, disponibilă pe telefoanele sale Pixel, are o funcție similară.

Modul de urgență Samsung este conceput pentru a prelungi durata de viață a bateriei, menținând în același timp telefonul în standby, limitând caracteristicile, iar ecranul de pornire este afișat ca negru, dar permite apeluri de urgență, apeluri către un contact de urgență și partajarea locației într-un mesaj folosind o putere minimă.

Partajarea locației

Există o serie de aplicații de urmărire a locației disponibile pentru descărcare și sunt populare – dar nu toată lumea vrea să fie urmărită tot timpul.
Utilizatorii WhatsApp pot alege un contact, pot apăsa butonul atașament din dreapta casetei de text și pot selecta „locație” – aceasta va partaja locația dispozitivului, numai cu persoana căreia îi trimite mesajul, pentru o anumită perioadă de timp, variind de la15 minute la 8 ore.

Pe un telefon Android, dacă serviciul de localizare de urgență este activat (se află în setări, sub fila Locație), dispozitivul își va partaja automat locația cu serviciile de urgență în timpul unui apel.

Un iPhone va transmite actualizarea automată la locația sa după finalizarea apelului de urgență, dar acesta poate fi anulat de către proprietarul telefonului.

Citeste si:  Nivelul de alcool de pe etichetele sticlelor de vin este adesea mai mic decât cel real

„Hei Siri, sunt tras pe dreapta”

Această comandă rapidă pentru iPhone nu a fost realizată chiar de Apple și a fost distribuită pentru prima dată pe Reddit în 2018, dar a crescut în popularitate în SUA de la protestele pentru moartea lui George Floyd.

Este conceput pentru șoferii de mașini, necesită descărcare, funcționează doar pe sistemul de operare iOS 12 și mai nou – și mai întâi trebuie să fie activate anumite permisiuni. Nu există un echivalent oficial pentru Android, deși este posibil să vă creați propriile reguli pentru asistentul vocal Google.

Cu toate acestea, dacă ați sărit prin acele cercuri, detaliate aici de The Verge, spunând „Hei Siri, sunt tras pe dreapta”, va duce la diminuarea ecranului telefonului, întreruperea oricărei muzici care se redă, activarea nu deranja și pornirea unei înregistrări video prin camera frontală.

Receptorul va trimite, de asemenea, un mesaj automat unui contact de urgență ales, spunând că proprietarul a fost oprit și indicând locația.

Într-un interviu acordat Business Insider, creatorul său Robert Peterson l-a descris ca „echivalentul civil” al camerelor corporale purtate de poliție.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner