Războiul telefoniei mobile din Kosovo

Kosovo a început să decupleze reţelele de telefonie mobilă sârbe iar în sudul republicii circa 100.000 de clienţi nu mai au acoperire pentru reţeaua de telefonie mobilă a fostei ţări mamă, în timp ce subsidiara Mobilkom, VIP, nu a anunţat până acum vreo perturbare, scrie ziarul austriac Die Presse.

În noaptea dinspre luni, nişte necunoscuţi au aruncat în aer în nordul locuit de sârbi al Kosovo un al doilea transmiţător al furnizorilor de telefonie mobilă licenţiaţi oficial. Între timp, lideri ai sârbilor kosovari au chemat la demonstraţii paşnice de protest contra decuplării reţelelor de telefonie mobilă sârbe din enclavele sârbe din sudul Kosovo, cerând o reacţie a comunităţii internaţionale la adresa presiunilor în creştere asupra minorităţii sârbe.

La sfârşitul săptămânii trecute, tehnicieni ai autorităţii kosovare pentru telecomunicaţii (ART), însoţiţi de unităţi speciale, au demontat antenele a doi operatori de telefonie mobilă care operează în Serbia, nici operatorul sârb Telekom şi nici cel norvegian Telenor nedispunând de licenţă, aşa cum argumenta acţiunea sa fulger autoritatea kosovară pentru telecomunicaţii.

Potrivit Belgradului, în sudul Kosovo, circa 100.000 de mii de clienţi, în majoritate sârbi, nu mai au acoperire pentru reţeaua mobilă a fostei ţări mamă. Furnizorii sârbi de telefonie mobilă mai pot opera doar în nordul locuit în majoritate de sârbi al Kosovo. Acolo activează şi subsidiara sârbă a companiei de telefonie mobilă austriacă Mobilkom, VIP Mobile, care anunţa că ‘nu există perturbări’.

ART argumentează demontarea antenelor furnizorilor de telefonie mobilă sârbi, pe care îi califică drept ‘ilegali’, prin efortul de a face ordine în haosul telecomunicaţiilor din Kosovo. ART afirmă că ‘furnizori nelicenţiaţi’ ar fi încercat să-şi extindă reţelele lor ilegale pe teritoriul kosovar.
Într-adevăr, nu doar vizitatorii dar şi localnicii trebuie să aibă la ei deseori două telefoane mobile atunci când circulă prin noua ţară de două milioane de locuitori.

În enclavele sârbe şi în nordul Kosovo locuitorii folosesc serviciile furnizorilor sârbi, care în restul ţării nu au semnal. Dat fiind că noul stat nu are încă un prefix, din cauza opoziţiei Belgradului, cele două reţele de telefonie mobilă care deţin licenţa oficială pot fi accesate doar prin intermediul prefixelor statelor Monaco şi Slovenia. Potrivit Die Presse, ţara divizată este unită, cel puţin telefonic, prin intermediul reţelei fixe cu prefix sârb.

Belgradul a reacţionat la adresa decuplării transmiţătorilor sârbi din fosta provincie prin acuzaţii dure îndreptate inclusiv contra misiunii Eulex a UE. Premierul Mirko Cvetkovic vorbea despre încercarea de a ‘izola’ sârbii din Kosovo iar preşedintele sârb Boris Tadic îşi exprima iritarea mai ales privitor la misiunea Eulex care, în opinia sa, priveşte nepăsător la ‘încălcarea drepturilor omului’ în cazul sârbilor kosovari.

Contrar ‘ştirilor false’ care circulă prin mass-media sârbe, Eulex nu este în niciun fel implicat în demontarea transmiţătorilor sţrbeşti, declara pentru Die Presse purtătoarea de cuvânt a Eulex, Karin Limdal. Legitimitatea autorităţii kosovare pentru telecomunicaţii este însă pentru Eulex în afară de orice îndoială.

‘Din punct de vedere legal’, furnizorii sârbi de telefonie mobilă sunt ‘ilegali’. Eulex salută totodată faptul că autorităţile kosovare ‘au asigurať temporar capacitatea de comunicare a locuitorilor enclavelor, împărţindu-le acestora cartele de telefonie mobilă ale furnizorilor cu licenţă.
În toată această indignare, în mass-media sârbe se aud şi critici la adresa propriului guvern. Este ‘în ordine’ faptul că îndepărtata Jamaica nu doreşte recunoaşterea Kosovo, scrie ziarul Blic, ‘însă acest fapt nu va reactiva telefoanele sârbilor kosovari ghetoizaţi’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata