Simulare multinațională pentru a testa bolile animalelor din Balcani, precum febra aftoasă și pesta porcină

18

Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Comisia Europeană pentru Controlul febrei aftoase (EuFMD) conduc împreună un exercițiu de simulare de două zile în Bosnia și Herțegovina, Croația și Serbia privind febra aftoasă și pesta porcină africană, două boli transfrontaliere ale animalelor care amenință Balcanii.

Exercițiul online face parte din eforturile FAO de a ajuta țările din Balcani să își consolideze capacitățile de a răspunde la incursiunile bolilor animalelor cu impact ridicat.

Un exercițiu de simulare este o activitate controlată în care un focar sau alt incident este mimat pentru a evalua pregătirea. Zece participanți din serviciile veterinare ale fiecărei țări, atât la nivel central, cât și la nivel local, vor lucra prin mai multe scenarii prin intermediul unei platforme de simulare a crizelor online.

În prima zi a simulării, obiectivul va fi testarea primilor pași atunci când se confruntă cu un focar de febră aftoasă, cum ar fi comunicarea internațională și internă, recunoașterea clinică și investigația focarului.
„Este pentru prima dată când combinăm două boli într-un singur exercițiu de simulare online”, a declarat Fabrizio Rosso, secretarul executiv adjunct al EuFMD. „Trebuie să spun că este atât provocator, cât și captivant.”

Rosso a adăugat că exercițiile reprezintă o bună oportunitate de a combina eforturile programelor regionale privind pesta porcină africană, conduse de Biroul regional FAO pentru Europa și Asia Centrală, și despre febra aftoasă, conduse de EuFMD.
„Bolile transfrontaliere ale animalelor împărtășesc mai multe aspecte comune atunci când vine vorba de răspuns, cum ar fi reacția inițială, restricționarea mișcării și eliminarea”, a spus el. „Țările apreciază cu adevărat că proiectele armonizează eforturile regionale și evită duplicarea.”

În a doua zi, accentul se pune pe planificarea operațiunilor de sacrificare, eliminare și curățare a unei ipotetice ferme comerciale de porci infectate cu febra aftoasă. Exercițiile vor permite o privire critică asupra procedurilor operaționale standard din fiecare țară. După-amiaza, scopul este să simuleze confirmarea pestei porcine africane într-un mistreț găsit mort în regiunea de frontieră și să discute și să armonizeze ce măsuri transfrontaliere ar fi necesare.
Implementarea activităților față în față a fost imposibilă în ultima perioadă din cauza pandemiei COVID-19 în curs.

„În ciuda situației actuale, este foarte important să continuăm să sprijinim țările pentru a se pregăti împotriva bolilor cu impact ridicat, cum ar fi pesta porcină africană”, a declarat Daniel Beltran-Alcrudo, consilier tehnic al FAO pentru sănătatea animalelor. „În ultimul an, a trebuit să dezvoltăm noi abordări și, de multe ori, am făcut echipă cu EuFMD pentru a beneficia de cunoștințele lor despre instrumente virtuale.”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata