Sindicatele greceşti convoacă noi greve împotriva reducerilor salariale

Sindicatele greceşti convoacă joi grevă generală. Ele protestează împotriva dureroaselor măsuri de austeritate ale guvernului de la Atena rămas fără suficiente resurse financiare.

Greva de joi urmează să închidă în Atena şcolile, birourile administraţiei, trenurile şi cele mai multe din mijloacele de transport publice.

Spitalele vor funcţiona numai cu personalul de urgenţă.Cele mai multe zboruri aeriene internaţionale vor fi menţinute, controlorii de trafic anunţând că nu vor participa la grevă.

Totuşi multe aeroporturi regionale vor fi închise, multe curse interne fiind blocate. Numai compania Olympic Air a suspendat 30 de curse interne.

În timpul ultimei greve generale din Grecia, la data de 5 mai, trei lucrători bancari între care o femeia gravidă au murit într-o filială bancară căreia protestatarii îi dăduseră foc. Atunci au ieşit pe străzile capitalei elene 100.000 de oameni nemulţumiţi de măsurile de austeritate. Incidentul a provocat o largă consternare şi condamnare, însă nu se ştie dacă va stopa revoltele viitoare.

Sindicatele au organizat o serie de marşuri în ultimele luni împotriva reducerilor mari de salarii şi de pensii precum şi împotriva creşterii impozitelor. Ele susţin că cetăţenii cu venituri mici vor fi disproporţionat de mult afectaţi de aceste măsuri luate pentru ca Grecia să poată beneficia de ajutorul de 110 miliarde de euro acordat de partenerii din Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional, pentru a nu o lăsa să intre în faliment.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata