Situaţia datoriei Greciei, riscantă în continuare

Grecia a devenit al doilea debitor suveran din punct de vedere al riscului din lume, în condiţiile în care pieţele de credit indică faptul că statul elen este mai probabil să nu-şi îndeplinească obligaţiile privind datoriile, potrivit unui studiu citat de cotidianul britanic Financial Times (FT).

Un studiu privind piaţa contractelor ‘credit default swap” (CDS, instrument derivat pentru transferul riscului de credit), care măsoară sentimentul investitorilor faţă de probabilitatea debitorilor de risc de neplată, indică faptul că, în ultimele trei luni, Grecia a sărit de la poziţia a noua la a doua poziţie într-un clasament al celor mai riscanţi debitori suverani, realizat de către furnizorul de date CMA.

CDS-ul pe cinci ani al Greciei la sfârşitul celui de-al doilea trimestru a închis la 1.003,40 de puncte de bază, echivalente cu un cost de 100.340 dolari pe an pentru a proteja obligaţiunile în valoare de 10 milioane de dolari emise de greci pe o perioadă de 5 ani. Acest preţ implică o rată de default de 55, 6 la sută pe o perioadă de cinci ani şi un rating de CCC.

Ratingul Greciei este însă mult mai mare, situându-se la BB+, potrivit Standard & Poor’s. Într-adevăr, analiştii de la CMA au precizat că, spre sfârşitul celui de-al doilea trimestru, Grecia a devansat Venezuela în clasamentul debitorilor cei mai riscanţi.
Mehernosh Engineer, senior strateg la BNP Paribas, este de părere că ‘deşi CDS-urile spun ceea ce piaţa spune despre bonitatea unei ţări, ele nu spun nimic despre momentul incapacităţii de plată sau a restructurării’.

Argentina a fost în situaţia de a nu-şi plăti datoriile în 2001 şi este a treia ţară dintr-un top de 10 ţări în ceea ce priveşte probabilitatea unei incapacităţi de plată – de 47,9 la sută. România şi Bulgaria au fost nou-intratele în acest top 10, pe poziţiile a 8-a şi a 10-a, în timp ce Letonia s-a situat pe locul al 9-lea.
Probabilitatea ca ele să nu îşi poată plăti datoriile variază între 25,5 la sută pentru România şi 22,8 la sută pentru Bulgaria, chiar în spatele Irakului, cu o probabilitate de 29 la sută. Aceste ţări înlocuiesc în top Islanda şi Egiptul.

Pe de altă parte, cei mai siguri 10 debitori la nivel global nu s-au schimbat – fiind vorba în continuare de Norvegia, Finlanda, şi apoi de SUA, în urcare de pe poziţia a 10-a pe poziţia a treia. Pe de altă parte, Belgia, Spania, Portugalia şi Franţa au asistat la cea mai importantă deteriorare a CDS¬urilor pe perioada unui trimestru.
‘Lumea nu mai este împărţită între pieţe emergente sau pieţe dezvoltate, din punctul de vedere al riscului, ci din punctul de vedere al capacităţii unei ţări de a rambursa datoriile”, este de părere Nigel Rendell, strateg la RBC.

‘Există mai multe ţări europene în topul primelor 10 cele mai riscante naţiuni, subliniind faptul că unele din câştigurile obţinute ca urmare a aderării la UE încep să pară false pentru ţări cum ar fi Bulgaria, Letonia şi România, unde s-a presupus că statutul de membru a promis reducerea riscurilor şi a costurilor îndatorării’, a explicat acesta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata