Slovacia se întoarce la vechile obiceiuri

Pâna in urma cu câtiva ani, aderarea la Uniunea Europeana trebuia sa insemne ruptura definitiva cu apucaturile trecutului. În cazul Slovaciei insa, schimbarea pare acum sa insemne o revenire la vechile obiceiuri, scrie, in editia de vineri, revista The Economist.

În ultimele 6 luni, autoritatile au luat masuri disciplinare impotriva mai multor judecatori proeminenti. Unii dintre ei s-au numarat printre cele 100 de personalitati din domeniul juridic care au semnat o scrisoare deschisa in care denuntau ineficienta, coruptia si politizarea sistemului judiciar. Nemultumirea lor se indrepta in special impotriva fostului ministru al justitiei Stefan Harabin, in prezent presedinte al Curtii Supreme.

Harabin a atacat tribunalul special anticoruptie al tarii – in care lucreaza judecatori verificati si foarte bine platiti -, calificându-l drept o “institutie fascista”. La scurt timp, tribunalul a fost suspendat si inlocuita cu o instanta mai slaba. Cazuri celebre de coruptie, multe dintre ele cu radacini in anii ’90, risca acum sa fie ingropate.
Astfel de critici readuc in memorie istoria agitata a Slovaciei.

Conducerea cu mâna forte a lui Vladimir Meciar, incheiata in 1998, aproape ca era sa coste tara sansa de a adera la NATO si UE. Harabin este sustinut de partidul lui Meciar, Miscarea pentru o Slovacie Democrata (HZDS), ce face parte din coalitia de guvernare condusa de premierul Robert Fico. În anii in care Meciar s-a aflat la putere, principalele ziare din Slovacia au aparut de doua ori cu o prima pagina alba, in semn de protest fata de restrictionarea libertatii presei.

Anul trecut, ele au repetat gestul, dupa adoptarea unei legi care permitea politic ienilor sa deschida procese pentru calomnie, reducând astfel voc ile critice din mass- media. Însusi premierul Fico, cel care i-a calificat pe criticii sai din presa drept “prostituate”, a obtinut aproximativ 90.000 euro din daunele solicitate in astfel de procese. Numeroase organisme internationale au criticat legea slovaca ce garanteaza un drept la replica (indiferent care este adevarul) celor care isi simt lezate “onoarea si demnitatea” de critic ile din presa.

Într-un raport al Institutului pentru afaceri publice de la Bratislava se afirma ca nepotismul si autoritarismul sunt trasaturi definitorii ale coalitiei de guvernare aflata la putere in ultimii trei ani. La preocuparile privind libertatea de expresie se adauga si cele legate de o noua lege care permite statului sa cumpere firmele aflate intr-o situatie dificila. Teoretic, acestea ar urma sa fie restructurate si vândute din nou. În practica, insa, aceasta ar putea fi o mina de aur pentru oficialii corupti.

Nimic din toate acestea nu pare sa fi afectat popularitatea lui Robert Fico, considerat in continuare favorit in perspectiva alegerilor de vara viitoare. Aliatii lui se tem ca el va folosi aceasta sansa pentru a scapa de unii parteneri de coalitie stânjenitori, cum ar fi Partidul National Slovac, considerat rasist. S-ar putea ca acest lucru sa se adevereasca. Însa atunci când criticii il compara pe Fico cu premierul italian Silvio Berlusconi, cu siguranta nu vor sa-i faca un compliment, conchide The Economist.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata