Spania paralizată de furtuna de zăpadă, trimite vaccinuri și convoaie cu alimente

Guvernul spaniol va trimite convoaiele care transportă vaccinul COVID-19 și provizii de alimente luni în zonele afectate de furtuna Filomena, care a adus cea mai grea zăpadă din decenii în centrul Spaniei și a ucis patru persoane.

În centrul Spaniei, peste 600 de drumuri au fost afectate de viscol și sute de călători au fost blocați pe aeroportul Barajas din Madrid, care s-a închis vineri, dar se va redeschide treptat mai târziu, duminică.

Meteorologii au avertizat cu privire la condițiile periculoase din următoarele zile, cu temperaturi scăzute până la minus 10 Celsius (14 Fahrenheit) săptămâna viitoare și posibilitatea ca zăpada să se transforme în gheață și să cadă copacii avariați.

„Angajamentul este de a garanta aprovizionarea cu produse privind sănătatea, vaccinuri și alimente. Au fost deschise coridoare pentru livrarea mărfurilor „, a declarat duminică ministrul transporturilor, Jose Luis Abalos.

În timp ce unii madrileni făceau oameni de zăpadă sau schiau pe străzi, alții s-au oferit voluntari pentru curățenie.
„Personalul din domeniul sănătății lucrează (din greu) de mai bine de un an și acesta este doar un moment scurt pentru noi, așa că, în calitate de cetățeni, încercăm să ajutăm; este responsabilitatea tuturor ”, a declarat Fernando de la Fuente, în vârstă de 60 de ani, care a curățat intrarea în spitalul Gregorio Maranon.

Dr. Álvaro Sanchez a mers sâmbătă 17 km (10,5 mile) prin zăpadă pentru a lucra la un spital din Majadahonda, determinând proprietarii de vehicule 4×4 să ofere lucrătorilor din sănătate transport pentru a putea ajunge la locul de muncă.

Un bărbat și o femeie care se aflau într-o mașină s-au înecat după ce un râu a izbucnit lângă Malaga în sud, în timp ce doi oameni fără adăpost au înghețat până la moarte la Madrid și Calatayud în est, au spus oficialii.

Serviciile de tren din Madrid, care au fost anulate de vineri, s-au reluat duminică.

Agenția Metereologică de Stat (Aemet) a declarat că până la 20-30 cm (7-8 țoli) de zăpadă a căzut la Madrid sâmbătă, cea mai mare cantitate de zăpadă, din anul 1971.

 

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata