Spania: Un avocat, suspectat că a filmat-o pe Infanta Cristina în faţa judecătorului, a fost pus sub acuzare

19

Un avocat, Francisco José Carvajal, prezent împreună cu alte persoane în cursul audierii de pe 8 februarie a infantei Cristina, cea mai mică fiică a regelui Spaniei, a fost pus sub acuzare, suspectat că a filmat o parte a evenimentelor, a făcut cunoscut tribunalul din Palma de Mallorca, citat de AFP.

Acest avocat l-a reprezentat pe unul dintre inculpaţi în ancheta deschisă în 2010 de judecătorul Castro în legătură cu o presupusă afacere de corupţie, care a condus, în decembrie 2011, la punerea sub acuzare a ginerelui regelui, Inaki Urdangarin, şi pe 7 ianuarie a infantei pentru fraudă fiscală.

Francisco José Carvajal ‘a fost arestat de poliţie şi adus la tribunal’, unde a fost audiat de judecătorul de instrucţie Manuel Penalva, a afirmat o purtătoare de cuvânt a tribunalului.

Judecătorul ‘l-a lăsat în libertate provizorie, acuzat de presupuse delicte de nesupunere şi dezvăluire de secrete‘, a adăugat tribunalul într-un comunicat.

‘El este suspectat că a făcut înregistrări video în timpul declaraţiei infantei’ Cristina, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Judecătorul Manuel Penalva răspunde de ancheta privind publicarea pe 9 februarie a unei fotografii interzise din timpul audierii fetei regelui, urmată la o zi de dezvăluirea unei înregistrări video, după ce folosirea aparatelor pentru înregistrări audio-video în tribunal fusese interzisă în mod expres.

Cotidianul spaniol El Mundo a publicat această înregistrare video din sala de şedinţe a tribunalului din oraşul Palma de Mallorca, în Insulele Baleare.

Înregistrarea de 5 minute şi 23 de secunde arată imagini înclinate şi în mişcare din sala unde infanta, aşezată cu spatele, îi răspunde judecătorului care, cu o voce calmă şi inteligibilă, îi pune întrebări şi îi arată documente proiectate pe un ecran.
În repetate rânduri, fiica regelui Juan Carlos, acuzată de presupusă evaziune fiscală şi spălare de fonduri, îi răspunde judecătorului: ‘Nu-mi amintesc’, ‘nu ştiu’ şi ‘nu ştiu care este mecanismul’, potrivit jurnalului amintit.

Timp de cinci ore, magistratul a interogat-o pe infanta în vârstă de 48 de ani despre presupusele legături cu acţiunile frauduloase ale soţului ei, fostul campion olimpic de handbal Inaki Urdangarin, suspectat că a deturnat împreună cu un asociat 6,1 milioane de euro din fonduri publice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata