Statul social european va eşua spectaculos

În cazul în care datoria statului depăşeşte 90 la sută din PIB, economia nu mai are nici o şansă de creştere iar Europa se află deja la fund, doar ţările nou industrializate având încă o şansă, afirma întreprinzătorul german Peter Jungen, cu ocazia forumului Alpbach (19 august – 4 septembrie) de anul acesta, notează ziarul austriac Die Presse.

Munţii de datorii au depăşit deja probabil aşa numitul ‘point of no return’ (punct ireversibil) şi ameninţă să îngroape sub ei creşterea economică şi statul social din ţările europene. Este concluzia la care au ajuns la forumul de la Alpbach (Austria) participanţii la grupul de lucru ‘Borrowing from the future’ (Împrumutând din viitor). Punctul de ireversibilitate în ce priveşte datoria statului se situează, conform experienţelor istorice, la circa 90 la sută din PIB, afirma un participant la acest grup.

În cazul depăşirii acestei valori, crede întreprinzătorul german, pentru economie nu mai există practic nicio şansă de creştere. Conform acestui etalon, statele din G-8 au depăşit acest prag, Europa se află la fund, Japonia nu mai are nicio speranţă iar singurele care mai au o speranţă sunt ‘pieţele emergente’.

Jungen, care a făcut referire la un studiu al economiştilor americani Carmen Reinhardt şi Kenneth Rogoff, porneşte de la ideea că modelul statului social european, mai ales sistemul de pensii, va eşua spectaculos. Grecilor, care în opinia sa nu vor putea returna niciodată datoriile făcute pe lângă statele europene, el le recomandă să declare faliment şi treacă la un nou început radical. Dacă nu o vor face, spune acesta, îşi vor pierde oamenii tineri şi capabili, care vor pleca în străinătate.

Participanţii la grupul de lucru au împărtăşit în mare analiza lui Jungen. Datoriile publice (oficiale) însumând 37,5 miliarde de euro în întreaga lume ‘nu pot fi rambursate, pentru că nu au fost folosite productiv’, crede şi Helmut Kern, consultant la compania PwC. Decisiv va fi şi ce se întâmplă atunci când va veni momentul adevărului şi anume dacă soluţia va fi aplicată mai repede sau mai puţin repede, cu violenţă sau fără violenţă.

Citește și
2 Comentarii
  1. vitali spune

    O solutie sau alte , vor exista mereu. Prima ,si cea mai importanta e cresterea eficientei si productivitatii muncii.Cunostinte si tehnologii noi exista.Urmatoarea este combaterea rezultativa a pietei ‘gri’ in contractele de munca.Presupun ca o cifra substantiala in moneta Euro va fi scoasa la lumina. Alta e elaborarea in comun a unui pachet de legi si norme refertor la noile schimbari a situatiei social-economice in Uniune Europeana.

  2. Golea Pompiliug spune

    Nu cred ca este un lucru bun renuntarea la statul social! Ar fi o intoarcere la perioada de dinaintea erei victoriene! Mai degraba ar trebui construite si promovate sisteme de educatie care sa incurajeze spiritul antreprenorial si de autoprotectie sociala! Sa se instituie fondurile ocupationale pentru pensii! Cu monitorizarea statului banii din CAS sa mearga in investitii productive! Sa se incurajeze fondurile private pentru sanatate! Banii din CASS sa mearga cel mult 25% la stat ca o taxa de solidaritate iar restul la unitatea sanitara unde doreste platitorul! Statul are un mare rol in reglarea problemelor sociale! Educatia! Dupa exemplul american ar putea fi o universitate de stat arondata pentru cateva judete! Si multe universitati particulare unde statul subventioneaza 20-30%!Statul trebuie sa faca strategii si politici de ocupare a fortei de munca! Identificand nevoile de locuri de munca si transmitand studii universitatilor si institutiilor de formare continua! Deci din punctul meu de vedere este periculoasa teza unui stat minimal!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata