Statul tunisian a câştigat 450 milioane de euro din vânzarea bunurilor fostului dictator Ben Ali

Statul tunisian a câştigat aproape 450 milioane de euro din vânzarea unei părţi din bunurile fostului dictator Zine El Abidine Ben Ali începând din 2011, a anunţat miercuri ministrul finanţelor, Slim Chaker, transmite AFP.

În lunile care au urmat înlăturării de la putere a lui Ben Ali, statul a confiscat întreprinderi, bunuri imobiliare, automobile de lux şi bijuterii aparţinându-le dictatorului, soţiei sale, Leila Trabelsi, familiei şi mai multor zeci de apropiaţi.

Doar o parte a acestor bunuri a fost vândută până acum, majoritatea în cadrul unei expoziţii cu vânzare de la sfârşitul lui 2012.

Potrivit ministrului finanţelor, cele 450 de milioane de euro au fost incluse în bugetul public, iar alte circa 500 milioane de dinari (150 milioane de euro) au fost folosite pentru plata unor datorii.

Oficialul a recunoscut însă că procesul se desfăşoară lent, întrucât multe bunuri nu au documentele în regulă şi, în plus, punerile în vânzare trebuie precedate de expertize şi lansări de licitaţii.

Ben Ali, primul preşedinte înlăturat de putere de Primăvara Arabă, a condus un regim profund marcat de corupţie şi nepotism. Fostul dictator trăieşte din ianuarie 2011 în exil în Arabia Saudită, împreună cu soţia sa. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata