SUA nu au acceptat includerea scutului antirachetă în START-2

Rusia şi Statele Unite ale Americii (SUA) trebuie să se mai pună de acord doar asupra câtorva aspecte ale noului Tratat de limitare a armelor strategice ofensive (START-2), a declarat generalul Nikolai Makarov, şeful Statului Major al armatei ruse, într-un interviu apărut în oficiosul Rossiiskaia Gazeta.

În pofida divergenţelor încă existente, generalul rus nu a exclus ca semnarea noului tratat de dezarmare nucleară să aibă loc în primele zile ale lunii aprilie.
‘(Tratatul) este gata în proporţie de 95%, a rămas să ne punem de acord doar asupra câtorva aspecte, inclusiv să obţinem acceptul, pentru noi de principiu, din partea SUA cu privire la includerea în textul START-2 a problemelor legate de scutul antirachetă.

Acest lucru este legat de planurile SUA de a implementa elemente ale noului lor sistem de apărare antirachetă în Polonia, România, Cehia şi Bulgaria‘ – a declarat şeful Statului Major al armatei ruse.
În comparaţie cu Tratatul ruso-american privind reducerea armelor strategice (START-1) din 1991, ale cărui efecte au încetat la 5 decembrie 2009 şi care a fost în mare parte ‘păgubos’ pentru Federaţia Rusă, noul tratat ar trebui să aibă un caracter de paritate, a subliniat Makarov.

‘Posibilitatea şi termenul semnării noului tratat de dezarmare va depinde în primul rând de dorinţa părţilor de a lua în considerare interesele reciproce de către părţi’ – a mai spus înaltul oficial militar.

Explicând de ce pentru Rusia este important să lege START-2 de scutul antirachetă, Makarov a declarat că interdependenţa aici este una foarte strictă, reamintind că în acordurile lor anterioare Rusia şi SUA îşi luaseră angajamentul să nu dezvolte sistemul de apărare antirachetă. ‘În esenţă, acordurile precedente prevedeau că americanii vor avea un sistem de apărare antirachetă închis în statul Dakota de Nord, iar noi – în regiunea Moscova. Acest lucru garanta apărarea de atacuri nucleare numai a acelor zone’ – a explicat generalul rus, adăugând că SUA au abandonat aceste acorduri încheiate cu Rusia, ceea ce a influenţat negativ stabilitatea la nivel regional şi global.

‘De aceea, noi cerem ca noul acord să stabilească numărul minim necesar de focoase şi vectori, pentru ca nimănui să nu-i vină ideea utilizării armei nucleare’, a spus el, subliniind necestatea ca factorul parităţii să fie dublat de factorul stabilităţii. ‘Dacă americanii îşi vor dezvolta în continuare sistemul de apărare antirachetă, acesta va fi îndreptat mai ales împotriva potenţialului nostru de descurajare nucleară’ – consideră generalul Makarov, apreciind că în acest caz raportul de forţe va fi în favoarea SUA.

În interviul pentru Rossiiskaia Gazeta, şeful Statului Major rus a mai ţinut să sublinieze că deşi scutul antirachetă reprezintă un sistem defensiv, dezvoltarea acestuia conferă practic un nou impuls cursei înarmării.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata