SUA: Rata şomajului s-a menţinut în mai la 6,3%, cel mai redus nivel din 2008

Angajatorii americani au creat, în mai, 217.000 de locuri de muncă iar rata șomajului s-a menținut la 6,3%, sugerând o redresare a economiei americane în trimestrul doi, transmit Bloomberg și Reuters.

Rata șomajului a scăzut de la 6,7% în martie la 6,3% în aprilie, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani și jumătate, arată cifrele oficiale publicate vineri de Departamentul american al Muncii, care confirmă că economia SUA a depășit declinul din primul trimestru.

Luna trecută, au fost create 217.000 de locuri de muncă, mai fiind a patra lună consecutivă de creștere peste nivelul de 200.000. Datele pentru martie și aprilie au fost revizuite în scădere, fiind create cu 6.000 mai puține locuri de muncă decât s-a anunțat inițial.

Economiștii se așteptau ca luna trecută să fie create 218.000 de noi locuri de muncă.

Departamentul american al Muncii a anunțat că a crescut cu 10.000 numărul de locuri de muncă create în sectorul manufacturier, iar în construcții s-au înființat 6.000 de posturi, în timp ce în sectorul guvernamental s-au înființat 1.000 de locuri de muncă.

‘Piața forței de muncă își continuă redresarea graduală. Acești indicatori, alături de politica monetară încurajatoare vor sprijini creșterea economiei’, susține economistul Emily Kolinski Morris de la Ford.

Economia americană s-a contractat în primul trimestru din 2014, primul declin din ultimii trei ani, deoarece exporturile au scăzut, iar iarna neobișnuit de rece a afectat activitatea în majoritatea sectoarelor, de la investițiile companiilor la construirea locuințelor.

Departamentul Comerțului din SUA a revizuit în scădere estimările, anunțând luna trecută că PIB-ul SUA s-a contractat cu 1% în perioada ianuarie-martie 2014, comparativ cu primele trei luni din 2013. Este cea mai slabă performanță după cea din primul trimestru din 2011 și reflectă un ritm mult mai scăzut al acumulării stocurilor și un deficit comercial peste estimările inițiale.

În 30 aprilie, prima estimare a Departamentului Comerțului arăta că economia americană a înregistrat o creștere anuală de 0,1% în primul trimestru din 2014. Economiștii se așteptau ca Departamentul Comerțului să anunțe că PIB-ul SUA s-a contractat cu 0,5% în perioada ianuarie-martie 2014.

În ultimele trei luni din 2013, economia americană a înregistrat o creștere de 2,6%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata