Suedia pune capăt cooperării sale militare cu Arabia Saudită

Suedia a decis să nu reînnoiască acordul de cooperare militară cu Arabia Saudită semnat în 2005, a anunțat marți premierul social-democrat Stefan Lofven, citat de AFP.

Acordul ‘va fi întrerupt’, a declarat Lofven postului de radio public SR din Kiev, mai ales că acest acord devenise controversat în cadrul majorității stângii din cauza problemelor legate de drepturile omului.

Documentul respectiv făcea din Arabia Saudită al treilea cumpărător de armament suedez în afara țărilor occidentale. Astfel, în 2014, Ryadul achiziționase armament în valoare de 338 de milioane de coroane (37 milioane de euro).

Coaliția între social-democrați și ecologiști dezbătea încă de la accederea sa la putere în octombrie oportunitatea de a reînnoi acest acord care ajunge la termen în luna mai.

Verzii militează în mod tradițional împotriva vânzării de arme ‘dictaturilor’ și consideră că în Arabia Saudită există una dintre ele. În schimb, social-democrații — care erau singuri la putere în perioada în care acest acord a fost parafat — sunt în prezent foarte divizați cu privire la document.

Această decizie este făcută publică după puțin timp de la un incident diplomatic între cele două țări, Arabia Saudită împiedicându-l pe ministrul afacerilor externe sudez, dna Margot Wallstrom, să pronunțe un discurs prevăzut în cadrul unei reuniuni a Ligii Arabe la Cairo.

Ministrul, care revendică o ‘politică externă feministă’, iritase Ryadul denunțând ‘metodele medievale’ ale justiției saudite împotriva blogherului Raef Badawi, flagelat pentru că ar fi ‘insultat islamul’.

Stefan Lofven, care nu a explicat motivul acestei decizii, a indicat totuși că acordul nu mai funcționează ‘de ceva timp’ și că evenimentele de la Cairo nu au influențat-o.

Opoziția de centru-dreapta în Suedia cere guvernului să prelungească acordul, subliniind riscul de a submina credibilitatea Suediei în calitate de partener comercial. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata