Tabloul „Batşeba în baie” de Rembrandt a revenit la Muzeul Luvru după restaurare

Tabloul „Batșeba în baie ținând scrisoarea regelui David” de Rembrandt a revenit la Muzeul Luvru după o restaurare care a durat opt luni, a anunțat miercuri muzeul din Paris, informează AFP.

Straturile recente de lac, datând din secolele XIX-XX, oxidate și murdare, au fost diminuate permițând astfel readucerea la suprafață ‘a profunzimii tonurilor de negru specifice marelui artist, a vibrației organice a umbrelor, precum și a strălucirii păturilor de aur și carnației’, a explicat sursa citată.

Lucrarea „Batșeba în baie ținând scrisoarea regelui David” (1654), pictată de maestrul olandez în perioada sa de maturitate artistică, a intrat în patrimoniul Muzeului Luvru în anul 1869. Este „cel mai mare nud feminin pictat de Rembrandt care a supraviețuit” până azi, singurul comparabil fiind „Danae” de la Muzeul Ermitage din Sankt-Petersburg, dar care a fost vandalizat iremediabil, a spus Blaise Ducos, muzeograf la departamentul de pictură de la Luvru.

Model pentru personajul Batșebei din această pictură a fost Hendrickje Stoffels, educatoarea fiului marelui pictor, cea care a devenit iubita lui Rembrandt după moartea soției sale în 1642.

Tabloul, care a suferit transformări succesive de-a lungul anilor, are în prezent 142 x 142 de centimetri, dar se credea că originalul a fost mult mai mare. Studiul științific efectuat la centrul de cercetare și restaurare a muzeelor din Franța a permis să se afirme că pictura nu a avut în realitate decăt 15 centimetri în plus în înălțime și numai câțiva centimetri ma mult pe lățime.

În prezent, la Muzeul Luvru continuă procesul de restaurare a lucrării „Venus din Pardo” de Titian, iar în curând va începe restaurarea tabloului „Frumoasa fierăriță” de Leonardo da Vinci, mai notează AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata