Tinerii căsătoriţi şi problemele unei locuinţe în China

Preţurile mari la o locuinţă în China, mai ales în marile oraşe precum Beijing sau Shanghai, încep să modifice un obicei răspândit până acum în această ţară asiatică: ca mirii să ofere aleselor lor cheia de la apartament ca dar de nuntă.

Din vremuri îndepărtate este o tradiţie în China ca bărbatul ‘să vină cu casa’ la căsătorie, un obicei de pe vremea când femeile nu erau întegrate în piaţa muncii, dar care a supravieţuit în societatea modernă a ţării. Şi mulţi au fost logodnicii care şi-au pierdut miresele din simplul motiv că nu puteau plăti o casă pe care părinţii fetei o pretindeau în schimbul mâinii fiicei lor, notează ziarul El Periodico.

‘Iubitul meu nu are prea mulţi bani, le-am povestit părinţilor mei şi s-au arătat destul de nemulţumiţi. Ei nu au de gând să-i dea bani ca să cumpere o casă’, spune îngrijorată Zhao Fangfang, de 27 ani, ziaristă la o revistă de modă din Beijing. Zhang, de 26 de ani, studentă la limba spaniolă, are aceeaşi îngrijorare şi ambele se gândesc cu jind la proverbul chinez care spune ‘Cine se căsătoreşte casă doreşte’. O casă cumpărată de soţ, desigur.

Toate aceste obiceiuri venite sub formă de compensaţii – din vremea când familia miresei era obligată să plătească o zestre mare soţului, deoarece ‘pierdea’ un membru al familiei prin căsătorie (mireasa se muta cu bărbatul şi cu socrii) – încep să se clatine în zilele noastre, pe măsură ce preţurile la locuinţe au ajuns exorbitante.
În ianuarie 2010, preţul la o locuinţă în marile oraşe era cu 30 la sută mai mare faţă de anul trecut, iar la Beijing metrul pătrat se vinde deja cu 30.000 yuani, comparabil cu Spania, în ciuda puterii mai mici de cumpărare a chinezilor.

În acest context, familiile încep să adopte poziţii mai moderate şi mai puţin sexiste la ora cumpărării unei locuinţe. Mulţi tineri căsătoriţi îşi încep viaţa matrimonială în apartamente cu chirie, lucru de neconceput până de curând în China (unde proprietatea asupra pământului este foarte importantă) iar când vor să cumpere ştiu că ambii soţi trebuie să contribuie.

‘Am cumpărat casa împreună cu soţul, iar părinţii noştri au fost de acord să fie aşa’, spune Zhou Fengyan, proprietară a unei mici afaceri familiale. ‘Am stat cinci ani cu chirie după ce ne-am căsătorit şi nu cred că a avea casă este o condiţie obligatorie pentru a te căsători’. „La ţară se menţine această tradiţie, bărbaţii trebuie să aibă pregătită casa când vor să se însoare.

Familia mea locuia la ţară dar acum ne-am mutat la oraş şi mentalitatea s-a mai schimbať, este de părere Zhou, de 31 de ani. Gou Linjie, o studentă de 22 de ani crede şi ea că atunci când se va căsători va plăti casa alături de soţ. Deşi este adeptă a ideii că trebuie să ai înainte o casă şi apoi să te căsătoreşti. ‘Doar când o vom avea ne vom gândi la căsătorie’, conchide ea.

„Fericirea nu are legătură cu o casă, dar o locuinţă oferă o mai mare senzaţie de stabilitate’, conchide Yang şi ea ziaristă în vârstă de 33 de ani. ‘Pentru fetele tinere nu este prea important, dar când ai peste 30 de ani este obligatoriu’, spune ea. Această schimbare de mentalitate se reflectă şi în sondaje, potrivit cărora 18 la sută din mamele de fete le-ar permite acestora să se mărite cu soţi care nu ar avea casă, în timp ce acum câţiva ani nici nu s-ar fi gândit la asta.

De asemenea, 76 la sută din mamele chestionate au fost de acord să plătească pentru locuinţa tinerilor soţi, în timp ce 20 la sută s-au arătat chiar dispuse ca ginerele să stea o vreme cu ei în casă până când îşi vor cumpăra o locuinţă. Ceea ce, în urmă cu câteva decenii, ar fi fost în China un adevărat scandal.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata