Țările UE au cerut să se oprească călătoriile neesențiale din India

Executivul Uniunii Europene a cerut țărilor din bloc să oprească temporar călătoriile neesențiale din India, pentru a limita răspândirea unei variante COVID-19.

Comisia Europeană a declarat că propunerea sa a urmat propunerii Organizației Mondiale a Sănătății, luni, de reclasificare a variantei B.1.617.2 a COVID-19 găsită în India ca „variantă de îngrijorare”, ridicând alerta dintr-o „variantă de interes”.

Țările UE ar trebui să aplice o „frână de urgență” pentru călătoriile neesențiale din India, se arată într-un comunicat.

„Este important să se limiteze la minimum strict categoriile de călători care pot călători din India din motive esențiale și să îi supună pe cei care încă mai pot călători din India unor teste stricte și aranjamente de carantină”, ​​a adăugat aceasta.

Săptămâna trecută, Comisia a propus ca cele 27 de state membre ale UE să ușureze restricțiile de călătorie COVID-19 din iunie pentru a permite călătorilor străini din mai multe țări să intre în blocul european, păstrând în același timp opțiunea de a restricționa rapid călătoriile din țările în care situația sănătății se deteriorează brusc.

Statele membre nu au adoptat încă această recomandare, dar ar putea opta individual pentru a interzice călătoriile neesențiale din India, înainte de a fi adoptată.

Numărul de decese din coronavirus din India a depășit 250.000 miercuri în cele mai letale 24 de ore de la începerea pandemiei, iar experții din întreaga lume și-au exprimat îngrijorarea că varianta identificată pentru prima dată ar putea fi extrem de transmisibilă.

Comisia Europeană a declarat că ar trebui să se aplice scutiri limitate la oprirea propusă pentru a călători din India, inclusiv celor care călătoresc din „motive imperative de familie” sau cetățenilor UE și rezidenților pe termen lung.
Acești călători ar trebui să se confrunte cu măsuri de sănătate suplimentare la sosirea în UE, cum ar fi teste stricte sau cerințe de carantină, a spus acesta.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata