Ted Kennedy a trăit ameninţări cu moartea timp de 20 de ani

27

FBI a declasificat 2.200 de pagini referitoare la Ted Kennedy, cel mai mic dintre fraţii Kennedy care a murit la 25 august anul trecut. Principala dezvăluire a arhivelor FBI este faptul că Ted Kennedy, care a fost senator timp de 40 ani, a trăit peste două decenii sub ameninţarea cu moartea, notează ziarul El Mundo.

Unele din aceste ameninţări au determinat Biroul federal de poliţie să lanseze o investigaţie pentru a descoperi cine se află în spatele lor. Altele au făcut doar ca autorităţile să-l sfătuiască pe senator şi personalul său să intensifice măsurile de securitate. Mesajele de intimidare au început puţin după moartea fratelui său John Kennedy în Dallas.

„Un avertisment fraţilor Kennedy. John Kennedy a fost primul asasinat. Robert Kennedy al doilea, Ted Kennedy va fi al treilea asasinat la o dată stabilită: 25 octombrie 1968”, se arată într-o scrisoare pe care a primit-o poliţia din localitatea Edmonton în 1968, un text destul de similar altor zeci de ameninţări pe care le-a primit mezinul fraţilor Kennedy.

Documentele declasificate acoperă o perioadă care merge din anul 1961 până în 1985. Unele dintre avertismente erau anonime, însă altele erau semnate din partea unor grupări extremiste, majoritatea dintre ele de ideologie fascistă sau rasistă, precum Ku Klux Klan, sau Partidul Naţional Socialist Alb.
În schimb, în arhive aproape că nu există informaţii privind incidentul de la Chappaquiddick din 1969, în care a murit înecată tânără care îl însoţea pe Kennedy după ce amândoi au căzut cu maşina în apă.

Mary Jo Kopechne, fosta secretara a lui Robert Kennedy, s-a aflat la o petrecere la care a participat şi Ted Kennedy în localitatea Chappaquiddick. El s-a oferit să o conducă cu maşina, dar a preferat un drum neasfaltat şi trecând peste un pod îngust, maşina a lovit un parapete şi a căzut în apă. Înotător experimentat Ted s-a salvat. Moartea tinerei a declanşat un amplu scandal, având în vedere că senatorul nu i-a acordat ajutor şi nici nu a anunţat poliţia decât a doua zi după accident.

Potrivit multor analişti, scandalul de la Chappaquiddick a îngropat definitiv opţiunile lui Kennedy de a deveni preşedinte. „FBI nu avea un rol de investigaţie în acest caz, având în vedere că nu s-a produs o încălcare a vreunei legi federale’, se arată într-unul din textele pe această temă, care s-au limitat, în general, la recompilarea articolelor apărute în ziare la vremea aceea.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News