The Eagles: Povestea nespusă a piesei „Hotel California”

Celebra piesă „Hotel California”, compusă de Glenn Frey, chitarist şi membru fondator al grupului Eagles, care a murit la 67 de ani de pneumonie, în 19 ianuarie 2016, nu are surse atât de romantice pe cât s-ar putea crede. Faimosul „hotel” este de fapt un centru de dezintoxicare pentru alcoolici şi drogaţi, relatează lefigaro.fr.

Melodia s-a situat încă de la lansare, în 1976, pe primul loc în clasamentele muzicale din Statele Unite. Și astăzi, la 40 de ani de când a fost ascultată prima oară, piesa formaţiei Eagles, inspirată din „We used to know” a celor de la Jethro Tull, răsună ca un lung poem de dragoste.

Cine nu este atent la text poate crede că „Hotel California” este un loc idilic unde se ajunge cu părul în vânt, pe vreme însorită, complet liber. Grupul a ales de altfel o fotografie a luxosului Beverly Hills Hotel din Los Angeles pentru coperta albumului său. Dar titlul, deşi pare foarte romantic, ascunde realitatea mult mai sumbră a unui om copleşit de o patimă nebunească.

Piesa, care durează peste şase minute, record pentru perioada când a fost lansată, povesteşte fuga unui bărbat, închis între cei patru pereţi ai unui hotel, care se dovedeşte a fi de fapt un centru de dezintoxicare din care nu va putea ieşi niciodată. „You can check out any time you like/But you can never live” (Poţi ieşi din hotel când vrei,/ Dar nu vei putea pleca niciodată”, cântă membrii grupului.

Patima devorantă a naratorului nu este exprimată explicit. Potrivit lui Don Henley, celălalt membru fondator al Eagles, textul piesei „reflectă perfect spiritul epocii, o perioadă de mari excese în California şi în mediul muzical”.

Feminizarea viciului se asociază frecvent cu drogul şi alcoolul. Pe parcursul melodiei, aceste dependenţe sunt omniprezente. Artistul evocă la începutul ei „mirosul umed al colitas” (muguri mici), care sunt de altfel joint-uri în Mexic, şi vorbeşte mai departe de „steely knives” (cuţite de oţel), referire la acele seringilor.

Se pare că naratorul este şi victima alcoolului. „Please bring me wine…/We have’t had that spirit here since 1969” (Adu-mi vin, te rog…/Nu am mai avut astfel de alcool din 1969), spune textul.

La fel ca Generaţia Beat, care promova un portret decadent al tineretului din anii 1960, şi ca Baudelaire în „Les Paradis artificiels”, piesa „Hotel California” reflectă spiritul libertin al unei întregi epoci. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata