Tragedia de la Smolensk: Ultimele cuvinte ale piloţilor au fost „dramatice”

21

Piloţii aeronavei TU-154M, la bordul căreia se aflau preşedintele Lech Kaczynski şi alţi lideri politici şi militari polonezi, au ştiut cu 3-5 secunde înainte de căderea avionului că prăbuşirea era inevitabilă, iar ultimele lor cuvinte au fost „dramatice”, a declarat procurorul şef al Poloniei, Kriztof Pawlowski.

„Ţinând cont de faptul că viteza de aterizare a avionului era de 150-180 de metri pe secundă, rezultă că, înainte cu 3-5 secunde înainte de catastrofă, piloţii ştiau deja că prăbuşirea nu poate fi evitată”, a explicat Pawlowski, după cum relatează newsru.com.

Potrivit procurorului, cuvintele rostite de membrii echipajului înainte de căderea avionului, conform descifrării înregistrărilor de la bordul avionului, au fost „dramatice”. El a refuzat să dezvăluie însă aceste cuvinte.

Conform aceleiaşi surse, comisia tehnică, care investighează cauzele catastrofei aviatice de lângă Smolensk în care şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, a ajuns la concluzia că vinovat de această tragedie este pilotul Arkadiusz Protasyuk, care s-a aflat la cârma aeronavei prezidenţiale. Condiţiile în care pilotul a încercat să aterizeze au fost extreme şi el a ştiut acest lucru, dar în acelaşi timp a riscat inexplicabil, a declarat unul din membrii comisiei pentru cotidianul rus Kommersant.

Anterior, în mass-media au apărut informaţii că pilotul nu ar fi ţinut seama de avertismentele dispecerilor ruşi privind condiţiile meteo extrem de nefavorabile în zona aeroportului Severnîi şi de recomandările de a ateriza la Minsk (Belarus) sau la Moscova şi că ar fi existat anumite presiuni din partea preşedintelui Kaczynsi de a ateriza pe aerodromul de lângă Smolensk.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News