Tragedia de la Smolensk: Ultimele cuvinte ale piloţilor au fost „dramatice”

Piloţii aeronavei TU-154M, la bordul căreia se aflau preşedintele Lech Kaczynski şi alţi lideri politici şi militari polonezi, au ştiut cu 3-5 secunde înainte de căderea avionului că prăbuşirea era inevitabilă, iar ultimele lor cuvinte au fost „dramatice”, a declarat procurorul şef al Poloniei, Kriztof Pawlowski.

„Ţinând cont de faptul că viteza de aterizare a avionului era de 150-180 de metri pe secundă, rezultă că, înainte cu 3-5 secunde înainte de catastrofă, piloţii ştiau deja că prăbuşirea nu poate fi evitată”, a explicat Pawlowski, după cum relatează newsru.com.

Potrivit procurorului, cuvintele rostite de membrii echipajului înainte de căderea avionului, conform descifrării înregistrărilor de la bordul avionului, au fost „dramatice”. El a refuzat să dezvăluie însă aceste cuvinte.

Conform aceleiaşi surse, comisia tehnică, care investighează cauzele catastrofei aviatice de lângă Smolensk în care şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, a ajuns la concluzia că vinovat de această tragedie este pilotul Arkadiusz Protasyuk, care s-a aflat la cârma aeronavei prezidenţiale. Condiţiile în care pilotul a încercat să aterizeze au fost extreme şi el a ştiut acest lucru, dar în acelaşi timp a riscat inexplicabil, a declarat unul din membrii comisiei pentru cotidianul rus Kommersant.

Anterior, în mass-media au apărut informaţii că pilotul nu ar fi ţinut seama de avertismentele dispecerilor ruşi privind condiţiile meteo extrem de nefavorabile în zona aeroportului Severnîi şi de recomandările de a ateriza la Minsk (Belarus) sau la Moscova şi că ar fi existat anumite presiuni din partea preşedintelui Kaczynsi de a ateriza pe aerodromul de lângă Smolensk.

Citește și
1 Comentariu
  1. Lorenzo spune

    Voi sunteti nebuni?Cum puteti sa preluati informatiile si sa le postati in ziarul vostru fara sa verificati?
    Viteza de 150 de metri pe secunda inseamna 540 Km/ora.Aceasta viteza, in general se numeste Viteza de croaziera.
    Viteza de aterizare la avioanele comerciale nu poate fi mai mare de 200-210 Km/ora.Iar avionul despre care vorbiti TU-154 este un avion comercial(folosit pentru scopul transportului de pasageri).Un avion militar(de lupta)poate avea viteza de aterizare cuprinsa intre intre 200 pana la 310-320(cifrele nu sunt batute in cuie, depinde de tipul de aeronava).Insa viteza de 180 metri pe secunda la aterizare este total eronata
    Viteza de 180-150 Km pe ora (si nu metri pe secunda)explica de ce pilotii erau disperati.Au vazut pista si au incercat sa faca corectiile necesare pentru a intra pe directia de aterizare, fiind deplasati de la axul de aterizare.Insa cred ca au inclinat prea mult avionul si au vazut prea tarziu obstacolele de la sol.Cred ca au vrut sa evite catastrofa prin cresterea tractiunii si prin castigarea a cativa metri in plus prin tragerea mansei numai cat sa evite crengile copacilor, insa viteza era prea mica, au pierdut portanta iar avionul nu a mai avut resurse sa mai urce.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata