Turcia anunţă că nu va respecta decizia CEDO care o condamnă să plătească daune morale unor ciprioţi

Guvernul turc a anunțat că nu va respecta sentința emisă luni de Curtea Europeană a Drepturilor Omului care condamnă Turcia să plătească 90 de milioane de euro rudelor ciprioților dispăruți în urma intervenției militare turce din 1974 și unor familii din nordul insulei, potrivit EFE.

Chiar înainte de a se anunța hotărârea CEDO, ministrul de externe turc, Ahmet Davutoglu, a spus că hotărârea nu va avea un caracter de constrângere, potrivit CNN Türk.

Șeful diplomației a criticat redeschiderea dosarului după o primă hotărâre pronunțată în 2001, care a condamnat Turcia fără a stabili despăgubiri. Momentul ales este ‘inadecvat’. Când convorbirile în favoarea unei păci care să cuprinsă întreaga insulă primesc un nou impuls, ‘o astfel de sentință nu este corectă’, a estimat Ahmet Davutoglu.

CEDO a condamnat luni Ankara să plătească 30 de milioane de euro rudelor celor 1.456 de ciprioți dispăruți în urma intervenției militare turce din 1974 și 60 de milioane de euro unor familii din peninsula Karpas, cu titlu de daune morale.

Curtea de la Strasbourg a apreciat în 2001 că răspunderea Turciei nu se limitează la actele celor 30.000 de soldați turci din nordul insulei, ci se întinde și la actele ulterioare ale administrației locale din Karpas, care a avut sprijinul Ankarei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata