Turcia este gata să riposteze în faţa unei ameninţări venite din Siria

Turcia este gata să recurgă la toate măsurile necesare, inclusiv la operaţiuni militare dincolo de frontiera sa, pentru a răspunde ameninţărilor la adresa securităţii sale ce ar proveni din Siria, a dat asigurări, miercuri, ministrul turc al afacerilor externe, Ahmet Davutoglu, potrivit AFP.

‘Republica turcă este un stat puternic care nu ezită niciodată să ia toate măsurile pe care le consideră necesare pentru a-şi proteja securitatea naţională’, a declarat Ahmet Davutoglu, într-un interviu pentru AFP. ‘Nu recomand niciunei mişcări siriene, nici regimului (de la Damasc) să pună la încercare determinarea Turciei’, a adăugat şeful diplomaţiei de la Ankara.

Aceste declaraţii survin în contextul în care apărarea antiaeriană turcă a doborât duminică un avion militar sirian acuzat de a fi violat spaţiul aerian al Turciei.

‘Turcia este gata să ia orice măsură legitimă, în conformitate cu dreptul internaţional, dacă securitatea sa este ameninţată, inclusiv în regiunea în care se află mormântul lui Suleyman Șah’, a subliniat acesta.

Turcia a anunţat că şi-a plasat în stare de alertă întărită dispozitivul militar din jurul acestui sit istoric situat pe teritoriul sirian la 25 de kilometri distanţă de frontieră, în urma unor ameninţări din partea grupării Statul Islamic din Irak şi Levant (EIIL). Mormântul lui Suleyman Șah, bunicul lui Osman I, fondatorul Imperiului Otoman, este considerat teritoriu turc, potrivit aceleiaşi surse.

Turcia găzduieşte pe teritoriul său peste 700.000 de refugiaţi sirieni. Guvernul turc este acuzat de partenerii săi occidentali că furnizează arme rebelilor sirieni, mai ales unor grupuri extremiste, ceea ce Ankara a negat totdeauna. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata