Turkmenistanul, ţara în care se fumează cel mai puţin din lume

Turkmenistanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală, este țara în care se fumează cel mai puțin din lume, a anunțat marți directoarea generală a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Margaret Chan, relatează AFP.

‘Un studiu recent al OMS a indicat că numai 8% din populație fumează în Turkmenistan’, a declarat Chan, în cursul unui forum medical internațional la Așgabat, capitala turkmenă.

‘Este cel mai scăzut nivel național din lume la fumat. Vă felicit pentru acest progres!’, a subliniat ea, adresându-se președintelui turkmen Gurbanguli Berdimuhamedov.

Turkmenistanul, una dintre cele mai izolate țări din lume, a ratificat în 2011 Convenția OMS pentru lupta contra fumatului, după ce a interzis fumatul în locuri publice. În anul 1990, 27% dintre bărbați și 1% dintre femei fumau în această țară.

Dar în anul 2000, autoritățile turkmene au interzis fumatul în locurile publice, în instituțiile guvernamentale și în armată. Publicitatea pentru tutun este de asemenea interzisă în Turkmenistan.

Președintele actual a venit la putere în 2006 după decesul dictatorului Saparmurat Niazov, care instaurase în Turkmenistan un puternic cult al personalității. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata