Ucraina a primit prima tranşă de 3,2 miliarde de dolari din pachetul de asistenţă financiară acordat de FMI

Ucraina a primit prima tranșă de 3,2 miliarde de dolari din împrumutul de 17 miliarde de dolari acordat de Fondul Monetar Internațional, a anunțat, miercuri, Banca Centrală a Ucrainei, transmite Reuters.

Peste un miliard de dolari va fi alocat rezervelor valutare ale Băncii Ucrainei, iar restul către bugetul de stat, a precizat un purtător de cuvânt al băncii.

Consiliul de Administrație al Fondului Monetar Internațional a aprobat săptămâna trecută un plan de ajutorare a Ucrainei, pe o perioadă de doi ani. Condiționate de măsuri de economie drastice, cele 17 miliarde de dolari împrumut promise de FMI Ucrainei se înscriu într-un plan de susținere mai global de 27 miliarde de dolari promiși de comunitatea internațională (UE, Banca Mondială).

FMI a condiționat următoarele împrumuturi de aplicarea unui program de austeritate în Ucraina. Guvernul de la Kiev va avea o sarcină dificilă, în contextul în care economia ar urma să înregistreze un declin de 5% în acest an și un avans de 2% anul viitor, conform estimărilor FMI.

‘Acest program prezintă unele riscuri. Dar Ucraina are posibilitatea de a profita de acest moment, de a se rupe de practicile anterioare, atât din punct de vedere fiscal, cât și monetar și al guvernării’, a declarat recent directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Conflictul în regiune ar putea slăbi încasările bugetare și deteriora în mare parte perspectivele de investiții, se arată într-un recent raport al FMI, care avertizează că situația economică și bugetară a fostei republici sovietice ar putea să se agraveze mult mai mult decât s-a prevăzut. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata