Ucraina vrea manevre internaţionale pe teritoriul său în acest an, cu participarea SUA, Poloniei, României şi R.Moldova

Ucraina ar urma să organizeze în 2014 o serie de exerciţii cu participarea militarilor americani, polonezi, români şi moldoveni, conform unui proiect de lege depus miercuri în Rada Supremă (parlamentul unicameral) de către preşedintele interimar Oleksandr Turcinov, informează France Presse.

Proiectul de lege, postat pe site-ul parlamentului de la Kiev, cere ca forul legislativ să autorizeze accesul pe teritoriul naţional pentru trupe străine în vederea a şapte exerciţii: ‘Public Order 2014’, cu participarea poliţiei militare poloneze, ‘Rapid Trident 2014’, cu participarea militarilor din SUA, ‘Safe Sky 2014’, cu aviaţia poloneză, ‘Sea Breeze 2014’, cu forţele americane, două exerciţii multinaţionale — ‘Light Avalanche-2014’ şi ‘Carpates-2014’ — şi, în fine, ‘Sud-2014’, cu participarea unităţilor de infanterie şi vânători de munte din România şi Republica Moldova.

După anexarea Crimeii de către Rusia, Ucraina şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de prezenţa unei mari concentrări de forţe ruse în proximitatea graniţelor sale estice, pe fondul tensiunilor separatiste proruse din estul ţării.

Potrivit publicaţiei Hurriyet Daily News din Turcia, respectivele exerciţii militare ar face ca trupele americane să se afle în imediata apropiere a forţelor ruse din peninsula Crimeea, recent anexată de Rusia.

Publicaţia turcă mai aminteşte că două din exerciţiile enumerate — Rapid Trident şi Sea Breeze — au suscitat îngrijorarea Rusiei anii trecuţi.

În special, Sea Breeze irita mereu Moscova, pentru că aceste exerciţii aveau ca teren de desfăşurare Crimeea, unde se află baza Flotei sale din Marea Neagră. În ultimii ani, aceste manevre s-au desfăşurat în portul Odesa, unde Ucraina are, de asemenea, o bază navală.

Administraţia preşedintelui american Barack Obama a propus luna această o reducere cu 28% a fondurilor pentru o iniţiativă a Pentagonului care sprijină modernizarea forţelor armate ale Ucrainei şi alte altor state ex-sovietice. Dar un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că atât Rapid Trident, cât şi Sea Breeze sunt de aşteptat să continue în grafic în lunile următoare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata