UE interzice pescuitul la o adâncime mai mare de 800 de metri

Uniunea Europeană a anunţat joi, 30 iunie, interzicerea pescuitului la o adâncime mai mare de 800 de metri în zona de nord-est a Atlanticului, conform unui acord în acest sens la care au ajuns statele membre, Comisia şi Parlamentul European după mai mulţi ani de negocieri, transmite AFP.

Comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime şi Pescuit, Karmenu Vella, a salutat acest „compromis echilibrat care va proteja mediul şi resursele piscicole în apele adânci şi în acelaşi timp pune capăt incertitudinilor cu care se confruntă pescarii”.

Acordul încheiat joi interzice pescuitul la o adâncime mai mare de 800 de metri în apele europene ale Atlanticului iar adâncimea maximă este stabilită la 400 de metri în cazul zonelor de mediu marin vulnerabil. În plus, în apele autorizate, pescuitul la adâncime nu va putea fi practicat decât dacă zona a fost exploatată deja între 2009 şi 2011. De asemenea, vor fi întărite controalele precum şi sancţiunile în caz de infracţiuni.

Acest acord vine după patru ani de la publicarea primelor propuneri ale Bruxelles-ului cu privire la acest tip de pescuit, care are o pondere relativ redusă în UE, dar care este foarte sensibil pentru mediu. În ultimii patru ani ideea iniţială de interzicere completă a pescuitului în apele adânci din Atlanticul de Nord a fost abandonat, în urma opoziţiei Franţei, Spaniei şi Portugaliei, ţări care sunt responsabile pentru 90% din capturile în apele adânci. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata