UE planifică lansarea certificatului de călătorie, înainte de sezonul turistic de vară

Un certificat digital pentru a începe călătoriile în străinătate ar trebui să fie oferit cetățenilor din întreaga UE „fără discriminare”, spun oficialii.

Scopul este de a permite oricărei persoane vaccinate împotriva Covid-19 sau care a fost testată cu rezultatele negative sau recent recuperată din virus, să călătorească în UE.

Cele 27 de state membre vor decide modul de utilizare a noului certificat digital.

Pașapoartele pentru vaccinuri s-au confruntat cu opoziții din partea unor state membre ale UE cu privire la îngrijorarea că ar putea fi discriminatorii.

Unii susțin că ar permite unei minorități să se bucure de călătorii în străinătate fără restricții, în timp ce alții, cum ar fi tinerii care nu sunt considerați o prioritate pentru vaccinare, continuă să se confrunte cu măsuri precum carantina. Oficialii Comisiei Europene au precizat că vor să evite discriminarea.
O altă problemă ridicată a fost aceea că datele privind eficacitatea vaccinurilor în prevenirea unei persoane de a purta sau transmite virusul sunt incomplete.

Înaintea anunțului UE, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus că lucrează la „crearea unui cadru internațional de încredere” pentru călătorii în siguranță, dar că vaccinările nu ar trebui să fie o condiție.

În mod separat, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amenințat că va reține exportul de vaccinuri în Regatul Unit și în alte țări din afara UE care nu furnizează doze în mod reciproc.

„Încă așteptăm să vină doze din Marea Britanie”, a spus ea. „Deci, aceasta este o invitație pentru a ne arăta că există și doze din Marea Britanie care vin în Uniunea Europeană”.

Ce înseamnă certificatul pentru călătoriile în UE?

Vorbind miercuri la Bruxelles, comisarul european pentru justiție Didier Reynders a declarat că certificatul verde digital propus va fi „pentru toți cetățenii UE și familiile lor atunci când părăsesc UE sau locuiesc în străinătate”.

„Va fi și pentru Spațiul Economic European (SEE), deoarece vrem să lucrăm cu Norvegia și Islanda”, a spus el, adăugând că și Elveția ar fi implicată.

Domnul Reynders a spus că mai sunt multe de făcut pentru a pune la dispoziție certificatul digital, dar scopul era să îl punem în funcțiune înainte de sezonul turistic de vară.

Propunerea Comisiei Europene prevede că orice stat membru al UE care permite călătorilor vaccinați să ocolească restricțiile, cum ar fi carantina, trebuie să accepte certificate din alte state din blocul european în aceleași condiții.

Vaccinurile trebuie aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Acestea includ în prezent medicamente dezvoltate de Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca și Johnson & Johnson, dar nu și Sputnik V din Rusia sau vaccinurile Sinovac și Sinopharm din China.

Cu toate acestea, propunerea adaugă că liniile directoare „nu ar trebui să împiedice ca statele membre să decidă să accepte certificate de vaccinare eliberate pentru alte vaccinuri Covid-19”.

Între timp, în Marea Britanie, secretarul de afaceri Kwasi Kwarteng a declarat că guvernul se uită la ideea pașapoartelor de vaccin și că „discută care este cel mai bun mod de a proceda”.

„Avem dezbateri, discuții despre călătorii … dar cred că și ceea ce trebuie să facem este să fim conduși de date, trebuie să vedem cum se dezvoltă coronavirusul”, a declarat el pentru BBC.

Mai mult de o treime din populația Marii Britanii – aproape 25 de milioane de persoane – au primit cel puțin o doză de vaccin coronavirus în Marea Britanie, care nu mai este membru al Uniunii Europene.

Lansarea în întreaga UE a fost mai lentă și a fost împiedicată de livrările întârziate, precum și de suspendarea actuală în mai multe țări a utilizării vaccinului Oxford-AstraZeneca Covid-19, din cauza temerilor de posibile efecte secundare.

Ce fac țările europene din plan?
Este puțin probabil ca economiile din țări precum Grecia, Spania și Italia să se refacă până când industria turistică nu va fi redeschisă și au căutat modalități de a salva sezonul estival oferind în același timp un mediu sigur atât călătorilor, cât și rezidenților locali.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a salutat miercuri certificatul planificat, care a spus că va „facilita în mod semnificativ circulația cetățenilor și va contribui la stimularea turismului și a economiilor care se bazează foarte mult pe acesta”.

Luna trecută, vicepremierul grec Akis Skertsos a spus că un certificat digital comun „nu este discriminatoriu” și că turiștii nevaccinați ar putea vizita Grecia și în această vară – dar procedura pentru ei ar fi mai lentă, deoarece ar trebui să fie testați și s-ar putea să trebuiască să se autoizoleze la sosire.

Un manager de hotel din stațiunea spaniolă Benidorm, Ricardo Sánchez, a declarat pentru BBC că Marea Britanie este cea mai importantă piață a sa, urmată de Belgia, Țările de Jos și oamenii care sosesc din Europa de Est.

„Atâtea luni lucrând cu atâtea restricții și restricțiile se schimbă la fiecare 15 zile”, a spus el, adăugând că turiștii potențiali nu erau siguri ce să facă și așteptau „vești bune” înainte de a efectua rezervările.

Islanda a declarat că își deschide granițele pentru vizitatorii care au primit vaccinul, fără a fi nevoie de testare sau carantină, la sfârșitul acestei săptămâni.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata