UE-SUA fluxurile de date s-ar putea confrunta cu „perturbări masive”, susține autoritatea de reglementare irlandeză

Una dintre cele mai puterice autorități de reglementare a datelor din Uniunea Europeană a avertizat că, companiile ar putea încă să se confrunte cu perturbări masive ale fluxurilor de date translatlantice ca urmare a unei hotărâri judecătorești a UE anul trecut, în ciuda eforturilor depuse de factorii de decizie politică pentru a evita acest rezultat.
Cea mai înaltă instanță a Europei a pronunțat în iulie anul trecut că acordul de transfer de date a fost invalid, motivând îngrijorarea că regimul de supraveghere al SUA ar putea să nu respecte drepturile de confidențialitate ale cetățenilor din blocul UE.

Comisarul irlandez pentru protecția datelor, Helen Dixon, care a fost implicată în caz, a declarat că impactul total va fi determinat de o viitoare hotărâre judecătorească din Irlanda și de eforturile oficialilor UE și SUA de a-l ameliora.

Hotărârea judecătorească din iulie a creat incertitudinea cu privire la posibilitatea de a face chiar posibilele transferuri de date cu caracter personal deținute de companii din UE către Statele Unite.

Biroul Dixon a emis în august un ordin provizoriu pe care mecanismul Facebook îl folosește pentru a transfera datele utilizatorilor din UE către Statele Unite „în practică nu poate fi utilizat”.

Ordinul a fost înghețat de Înalta Curte irlandeză și o decizie cu privire la aceasta, despre care Dixon a spus că ar putea fi decisă încă din aprilie, va fi crucială pentru viitorul fluxurilor de date peste Atlantic.
Eforturile politice paralele pentru a rezolva problema dintre oficialii UE și SUA rămân într-o „etapă foarte timpurie”, a spus Dixon.

„În termeni foarte generali, eliminând din acest caz specific (Facebook), ar exista perturbări masive pentru companii și organizații individuale”, a declarat ea pentru Reuters într-un interviu.

„Ar exista în egală măsură soluții care ar depăși aceste probleme în unele cazuri”, cum ar fi păstrarea datelor în UE. „În alte cazuri, nu ar exista soluții ușoare”, a spus ea.

Irlanda, care găzduiește sediul european al multora dintre cele mai mari companii de internet din lume, care profită de rata scăzută a impozitului pe profit din țară, a fost acuzată în trecut pentru subfinanțarea autorității sale de reglementare a datelor.
Dar Dixon a spus că biroul său „crește impuls” după ce a crescut de la 30 la 150 de angajați în șapte ani. Este probabil să emită cel puțin șase sau șapte decizii anul acesta, față de două de anul trecut – împotriva serviciului de mesagerie WhatsApp și Facebook.

Confirmarea cu privire la faptul dacă WhatsApp se confruntă cu o amendă majoră ca urmare a sondajului dacă a informat în mod corespunzător utilizatorii cu privire la modul în care a planificat să partajeze date cu alte companii Facebook, ar putea fi finalizată până în aprilie, a spus ea.

Biroul Dixon are puterea de a percepe amenzi de până la 5% din veniturile globale ale unei firme. Ea a refuzat să speculeze asupra deciziei WhatsApp, dar a spus că orice amendă ar reflecta numărul semnificativ de utilizatori afectați.

Mai multe anchete împotriva Facebook și a companiilor sale surse Instagram și WhatsApp sunt aproape de finalizare, la fel ca și investigațiile asupra Google și Verizon, a spus ea. Regulatorul are 27 de sonde transfrontaliere deschise.

Toate deciziile sale sunt supuse revizuirii de către autoritățile de reglementare din celelalte 26 de țări ale UE, ca parte a sistemului „ghișeu unic” al blocului.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata