Un europarlamentar german vrea duminici fără muncă

Europarlamentarul german Martin Kastler (OSU – creştin-sociali-, partid soră din Bavaria al CDU) vrea să salveze duminica şi solicită o interzicere a muncii în cea de-a şaptea zi, în întreaga Europă, în acest scop parlamentarul dorind să iniţieze un referendum, scrie ziarul german Die Welt.

‘Duminica este în pericoľ, constata Kastler, plângându-se de faptul că tot mai mulţi oameni ‘îşi fac de lucru duminica prin centrele de cumpărături’, ceea ce, în opinia sa, trebuie să înceteze. Pentru Kastler, duminica este frumoasă când poate să meargă la biserică şi să stea alături de familie. De aceea, motto-ul campaniei online iniţiate de Kastler sună: ‘Duminica, tati şi mami ne aparţin’.

Europarlamentarul face referire la articolul 11, paragraful 4 al noului tratat UE, în vigoare din decembrie 2009. Acolo se spune clar – într-un jargon UE ireproşabil, potrivit Die Welt – că, în cadrul unui referendum, cetăţenii pot cere Comisiei Europene ‘să elaboreze, în cadrul competenţelor sale, propuneri potrivite legat de subiecte pentru care, în opinia cetăţenilor, este nevoie de un act legislativ, pentru a implementa tratatele’.

În iunie, UE doreşte să prezinte un proiect de ordonanţă care să reglementeze procedura exactă. Acesta va fi startul oficial pentru campania lui Kastler. În Germania, europarlamentarul are nevoie de 163.706 voturi, restul de 836.294 urmând să provină din cel puţin alte opt ţări membre ale UE.
Normal totul ar trebui să decurgă fără probleme, în condiţiile în care sindicatele şi bisericile din Germania îl sprijină pe Kastler. Kastler a reuşit deja să câştige de partea sa numeroşi colegi din parlamentul european.

Actualmente este clar că în Irlanda, Italia, Olanda, Franţa şi Slovacia vor exista campanii bine organizate pentru referendumul în favoarea protejării duminicii. Asociaţiile europene din domeniul economic tună şi fulgeră deja contra iniţiativei lui Kastler, afirmând că ea dăunează economiei. Chiar şi la nivelul Comisiei există critici, comisarul european pentru afaceri sociale, Laszlo Andor, declarând că înţelege iniţiativa dar că nu înţelege de ce tocmai duminica să fie o zi fără muncă.

Un înalt funcţionar al UE declara şi el că acest lucru ‘nu este în acord cu principiul subsisdiarităţii’, Bruxellesul neavând competenţe în probleme sociale. Kastler priveşte cu îngrijorare la declaraţiile venite din interiorul Comisiei, considerând că ar fi păcat dacă aceasta ar bloca prima ‘iniţiativă cetăţenească europeană’. Bruxellesul trebuie să fie mai aproape de cetăţeni. Nu se poate ca iniţiativele din domeniul legislativ să vină doar de la funcţionari UF, crede Kastler.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata