Un lider al extremei drepte britanice, Nick Griffin, a demisionat

18

Conducătorul extremei drepte britanice Nick Griffin a anunțat luni că demisionează din funcția de șef al British National Party (BNP) în urma rezultatelor dezastruoase înregistrate la ultimele alegeri europene, potrivit AFP.

Nick Griffin (55 ani) abandonează astfel conducerea partidului de extremă dreaptă care militează împotriva imigrației și pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, după ce l-a condus aproape 15 ani.

‘Este momentul unei schimbări pentru mine și partid. Aceasta ne va face bine amândurora’, a indicat el într-un mesaj difuzat pe site-ul internet al BNP.

Fostul deputat european nu a fost reales în cursul ultimelor alegeri europene din mai, iar BNP a pierdut astfel unicul loc în Parlamentul European, obținând cu dificultate peste 1 % din sufragii.

În 2009, partidul obținuse 6,3% din voturi și câștigase două locuri de deputat european, dar în 2012, al doilea deputat al BNP a părăsit partidul, lăsându-l pe Nick Griffin singurul reprezentant al formațiunii. Partidul nu dispune de vreun deputat nici în Camera Comunelor în Parlamentul de la Westminster.

Adam Walker, care a fost numit recent vicepreședinte al partidului, îi succede lui Nick Griffin în funcție și preia postul de președinte nou creat.

Declinul BNP a coincis cu creșterea în putere a partidului eurofob al lui Nigel Farage, UKIP (United Kingdom Independence Party), care a câștigat ultimele alegeri europene.

Nick Griffin a fost declarat, de altfel, în faliment personal de tribunalul din Welshpool și Newtown (Țara Galilor) în luna ianuarie, după ce fusese constrâns în februarie 2013 că plătească aproape 120.000 de lire (145.000 de euro) foștilor săi avocați, potrivit BNP.

El a fost ales deputat european în această circumscripție a Regatului Unit în scrutinul din 2009. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata