Un vehicul blindat costă bugetul britanic 207 milioane lire sterline

Ministerul britanic al apărării a cheltuit 207 milioane de lire pentru proiectul construirii unui vehicul blindat ce urmează să asigure o protecţie mai bună contra bombelor amplasate pe marginea drumului pentru soldaţii din Irak şi Afganistan, dezvoltarea proiectului întinzându-se de-a lungul a 7 ani şi implicând costuri tot mai mari, scrie ziarul britanic The Times.

Ministerul Apărării a publicat costurile pentru programul FRES (Future Rapid Effects System – Sistem de efecte rapide viitoare) în urma unei solicitări legate de libertatea informaţiei din partea publicaţiei The Times.
Luna trecută, compania americană de apărare General Dynamics a primit un contract pentru construirea câtorva modele FRES cu scop demonstrativ, ceea ce va permite companiei să transforme proiectul într-un vehicul real, deşi vehiculele FRES se află la mare distanţă de intrarea în folosinţă.

Un raport din octombrie trecut, legat de procedurile de achiziţii ale Ministerului Apărării, a dezvăluit că anual erau risipite circa două miliarde de lire sterline pentru proiecte de echipare prost administrate. Autorul raportului, Bernard Gray, fost consilier special al ministerului, afirma că metodele de achiziţii afectează ‘capacitatea Marii Britanii de a dirija actuale operaţiuni dificile’.

Potrivit informaţiilor publicate de minister, acesta a cheltuit 6 milioane de lire sterline pentru o fază iniţială de concepţie a FRES după care alte 133 de milioane de lire au fost cheltuite pe un Vehicul Utilitar FRES, care a fost în mod efectiv aruncat la fiare vechi anul trecut, cu ocazia restructurării programului de către minister. Noul model se numeşte FRES Specialist Vehicle (Vehicul Specializat FRES) iar ministerul a cheltuit alte 68 de milioane de lire sterline pentru această versiune.

Potrivit unor surse din interiorul armatei, banii au fost cheltuiţi pe salariile birocraţilor care administrau proiectul, pe consultanţi externi şi pentru plata unora din costurile companiilor care concurau pentru contract. Ministerul Apărării a confirmat că cel puţin 14 milioane de lire sterline din totalul cheltuit au fost daţi pe administrarea proiectului.

Vehiculele blindate au reprezentat o prioritate absolută pentru armata britanică de la desfăşurarea forţelor sale în Irak, în 2003. Vehiculele de tip Land Rover Snatch, utilizate tradiţional pentru transportul soldaţilor, nu ofereau suficientă protecţie contra bombelor plasate la marginea drumului.
Ministerul britanic al Apărării a cheltuit peste un miliard de lire sterline pentru noi vehicule blindate, precum Mastiff sau Ridgeback, acestea fiind însă considerate soluţii temporare, în timp ce vehiculele din programul FRES erau destinate să fie un răspuns pe termen lung şi să devină coloana vertebrală a flotilei de vehicule a armatei.

Iniţial, FRES urma să fie un proiect în valoare de 16 miliarde de lire sterline pentru cumpărarea a 3.000 de vehicule blindate, însă mai apoi el a fost redus constant. Contractul a ajuns acum la valoarea de două miliarde lire sterline, pentru cumpărarea a 600 de vehicule blindate.
General Dynamics speră ca vehiculul său FRES să intre pe câmpul de luptă în 2013 sau 2014, însă acest plan ar putea fi amânat iar proiectul în sine chiar anulat, în funcţie de rezultatul raportului de apărare strategică (Strategic Defence Review), la care s-au angajat toate partidele, după alegeri.

Liam Fox, ministru al apărării în cabinetul din umbră al conservatorilor, afirma că ‘întregul program FRES este doar un alt exemplu de program de achiziţii care depăşeşte limitele de timp şi bugetare, acesta fiind un alt motiv pentru care procesul de achiziţii are nevoie de reforme radicale, pe care doar un nou guvern le poate asigura’.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării declara la rândul său că ‘flotila de Vehicule Specializate va asigura protecţie îmbunătăţită contra unei largi game de ameninţări şi va aduce armatei beneficii semnificative, inclusiv o putere mai mare de foc, senzori şi sisteme de reperare de rază mai lungă şi un nivel mai mare de fiabilitate, fiind una dintre priorităţile de top de echipare ale armatei.
Munca vitală depusă până acum pentru Vehiculul Utilitar va stimula restul programului iar banii nu au fost risipiţi. Luând în considerare dimensiunea totală a programului şi importanţa sa în echiparea forţelor armate britanice, acestea nu reprezintă nişte cheltuieli excesive pentru faza de evaluare’, a ţinut el să aprecieze.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata