Unele asociaţii franceze denunţă condiţiile de repatriere a minorilor în România

Câteva zeci de asociaţii franceze au denunţat condiţiile în care autorităţile franceze îi ‘repatriază’ pe copiii români neînsoţiţi în ţara lor de origine, fără a efectua adesea o anchetă prealabilă şi fără o monitorizare a situaţiei acestora, dat fiind că unii sunt victime ale traficului de fiinţe umane, scrie ziarul francez Le Point.

‘Primul acord bilateral franco-român din 2002 are mari carenţe, în special în ceea ce priveşte anchetele prealabile şi monitorizarea copiilor după ce au ajuns în România’, a declarat cu ocazia unei conferinţe de presă Édouard Donnelly, preşedintele asociaţiei ‘Hors-la-Rue’, care a urmărit din 2002 situaţia unui număr de 1.600 de minori neînsoţiţi din regiunea Ile-de-France. ‘Ne opunem chiar şi mai categoric acordului din 2007, care nu a intrat în vigoare, dar care nu marchează niciun pas înainte’, a adăugat acesta.

Acordul, care ar putea fi relansat în urma unei examinări în Senat la începutul lunii mai, suprimă ‘garanţiile fundamentale’, afirmă asociaţiile, printre care Romeurope, în primul rând sesizarea sistematică a judecătorului pentru minori, deoarece de acum înainte procurorul va putea să decidă repatrierea.
O anchetă prezentată marţi, realizată în perioada 2007/2008, arată că ‘repatrierile care nu sunt însoţite de o anchetă socială prealabilă şi de o monitorizare socio-educativă după întoarcerea copiilor în România pot avea grave consecinţe asupra minorilor respectivi, mai ales dacă sunt victime ale exploatării’.

În cadrul anchetei, asociaţia ‘Hors-la-Rue’ a urmărit cazul a 41 de tineri repatriaţi în România. ‘Procedurile prevăzute de acordurile franco-române au fost foarte puţin respectate’, potrivit studiului. Doar 14 din cei 23 de minori repatriaţi de către Agenţia naţională pentru străini şi migraţii (ANAEM) îşi amintesc că au discutat cu un judecător, în timp ce numai în 16 cazuri s-a efectuat o anchetă socială la domiciliul familial, ‘cel mai adesea într-un mod sumar’.

14 dintre tinerii interogaţi au declarat că au fost victime ale exploatării (furturi, cerşetorie, prostituţie), iar patru dintre aceştia nu au fost deloc monitorizaţi după întoarcerea în ţară. Astfel, Florica i-a telefonat asistentei sociale din Franţa, care se ocupa de cazul ei, la câteva zile de la întoarcerea în România, ca să îi spună că fusese trimisă în Spania, unde se prostitua din nou. Alţi doi tineri, cu foarte mari probleme de adaptare socială, au ajuns în închisoare în România, din cauza lipsei unei monitorizări.

Damien Nantes de la Cimade, o asociaţie de ajutorare a emigranţilor şi refugiaţilor, afirmă că legea franceză nu prevede expulzarea minorilor neînsoţiţi, iar acordurile bilaterale franco-române lasă să se întrevadă ‘voinţa de generalizare a expulzării minorilor veniţi din alte ţări, precum Afganistan’. În timp ce asociaţiile vorbesc de necesitatea unui ‘răspuns individualizat’, a unui ‘proiect care vizează minoruľ şi a unei ‘monitorizări de durată’, Damien Nantes a afirmat că la începutul lunii martie au fost făcute ‘expulzări deghizate’ ale unor adolescenţi, în Massy (Essonne), după incendierea unui teren pe care se aflau 300 de romi din România.

Potrivit asociaţiilor, în cel puţin şapte cazuri din rândul minorilor trimişi înapoi în România cu această ocazie judecătorul pentru minori nu a fost sesizat. Câţiva educatori de la asociaţia ‘Hors-la-Rue’ urmează să se deplaseze în România în cursul acestei săptămâni pentru a da de urma acestor minori repatriaţi, a precizat Edouard Donnelly.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata