Unui judecător rus i se cere să-l închidă în lipsă pe criticul de la Kremlin, Alexei Navalny

19

Un judecător rus a fost rugat să-l închidă în lipsă pe criticul de la Kremlin, Alexei Navalny, pentru că ar fi încălcat condițiile unei pedepse cu suspendare pe care o executase și pentru alte infracțiuni, au arătat marți documentele instanței.

Navalny, unul dintre cei mai importanți critici ai președintelui Vladimir Putin, a fost transportat cu avionul spre Germania pentru tratament în luna august, după ce s-a accidentat prăbușindu-se cu avionul, în ceea ce Germania și alte națiuni occidentale spun că a fost o încercare de a-l ucide cu un agent Novichok.

Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN), i-a ordonat luna trecută să zboare imediat înapoi din Germania, unde se află în convalescență, și să se prezinte la un birou din Moscova sau să fie încarcerat dacă nu se întoarce la timp.

Acesta l-a acuzat că a încălcat o pedeapsă cu suspendare pe care o executase pentru o condamnare datând din 2014 și că s-a sustras de la supravegherea autorității de inspecție penală a Rusiei. Navalny a spus că acea condamnare inițială era motivată politic.

Marți, o bază de date a instanței a arătat că autoritățile au solicitat anularea pedepsei cu suspendare, ceea ce a dus la creșterea perspectivei unei pedepse privative de libertate.

„Putin este atât de furios că am supraviețuit otrăvirii sale, încât a ordonat FSIN să meargă în instanță și să solicite schimbarea pedepsei cu suspendare într-una cu executare”, a scris Navalny pe Twitter.

Purtătorul său de cuvânt, Kira Yarmysh, a acuzat autoritățile ruse că încearcă să-l sperie pe Navalny să nu se întoarcă în Rusia, lucru pe care el a spus că intenționează să îl facă înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc în septembrie anul viitor.

Rusia a declarat că nu a văzut nicio dovadă că ar fi fost otrăvit și a negat că ar fi încercat să-i facă rău. Kremlinul a declarat că Navalny este liber să se întoarcă în orice moment în Rusia, ca orice alt cetățean rus.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News