Vaccinul împotriva SIDA este mai aproape decât oricând

După aproape 20 de ani de încercări şi eşecuri, obiectivul obţinerii unui vaccin eficient împotriva virusului HIV este din ce în ce mai aproape, în urma unor noi descoperiri în domeniu, susţine virusologul Anthony Fauci, conducătorul Institului american pentru alergii şi maladii infecţioase, informează AFP.

Până recent, nu numai că eforturile pentru obţinerea unui vaccin au fost fără succes, dar „nu aveam nici măcar un singur indiciu că ne aflam pe drumul cel bun”, a mai precizat expertul american ce va participa săptămâna viitoare, la Viena, la cea de-a 18-a Conferinţă internaţională pentru combaterea HIV/SIDA.

Totul a început să se schimbe în bine odată cu rezultatele unui test clinic al unui vaccin experimental, folosit în Thailanda, în 2009, pe un număr de 16.000 de voluntari. Aceste rezultate au indicat un efect pozitiv, deşi modest, în lupta împotriva virusului HIV.

Deşi nu foarte eficient, „acest vaccin a reprezentat un important pas înainte conceptual, care ne-a arătat că este posibil” să producem un vaccin capabil să blocheze virusul HIV, mai susţine Dr. Fauci.

Rezultatele încurajatoare obţinute de vaccinul thailandez sunt însoţite de rezultatele unui studiu publicat în numărul de săptămâna trecută al revistei Science. Acest studiu prezenta identificarea a doi anticorpi la o persoană infectată cu HIV, anticorpi care, împreună, au blocat în condiţii de laborator proliferarea a peste 90% din tulpinile de HIV cunoscute.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata